Menu Zavřít

Cvičení jako čištění zubů

5. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Švýcarská koncepce zdravotního posilování se představuje i v Česku

Kdo by hledal lifestylovou posilovnu nacpanou plazmovými obrazovkami, jež odvádějí pozornost od cvičení, bude v pražském Kieser Training centru zklamán. „Nabízíme spíše cosi na způsob čištění zubů,“ přibližuje ředitel střediska Sasha Sajer koncepci prvního zařízení pro zdravotní silový trénink ve střední a východní Evropě, které patří k řetězci více než 140 provozoven po celém světě.

„Zaměřujeme se na lidi, kteří chtějí mít tělo každý den v kondici, ale energii a čas raději tráví jinými aktivitami než pobytem ve fitness studiu,“ říká Sajer. Marně tak budete v přízemních prostorách Bredovského dvora v samém centru Prahy hledat i saunu, solárium, masáže či bar s doplňkovou výživou. Běžná fitness centra ani řetězce typu BBC nebo Holmes Place, která takové služby poskytují, ani Sajer za přímou konkurenci nepovažuje: „Existuje skupina klientů, kteří se 'překrývají', nicméně naše cílová skupina je odlišná.“ Typičtí klienti jsou starší, jejich průměrný věk se pohybuje mezi 35 až 60 roky, výjimkou nejsou ani lidé starší. „Často v minulosti trpěli zdravotními problémy ať již se zády, koleny či kyčlemi,“ dodává.

Silná záda nebolí.

Koncept Kieser Trainingu spočívá v cíleném posilování problematických partií pod odborným dohledem. Přímo v provozovně má ordinaci sportovní lékařka Vlasta Syslová. „Na základě úvodní prohlídky vyhodnotíme, zda klient může trénovat od začátku samostatně, nebo jestli musí začít nejprve s terapií pod lékařským a fyzioterapeutickým vedením,“ popisuje Syslová. Dohled nad cvičením podle individuálně sestaveného plánu zajišťuje kromě dvou fyzioterapeutů rovněž šest speciálně vyškolených trenérů.
Původně švýcarský koncept klade hlavní důraz na léčbu a prevenci bolestí zad, jimiž v současnosti trpí 80 procent populace. Nejčastější příčinou je slabé hluboké zádové svalstvo. Důvodem přitom nemusí být nedostatek pohybu, ale příležitostí pro posilování právě hluboko uložených svalových skupin. „Běžné posilovací stroje totiž nezajišťují dostatečnou fixaci potřebných částí těla, takže si při posilování zad pomáháme jinými svaly, například zadními stehenními či hýžďovými,“ upozorňuje doktorka Syslová. Kvůli tomu následně vznikají svalové disbalance.

Svaly na ústupu.

Kieser Training využívá vlastních posilovacích strojů, které umožňují izolovaný trénink jednotlivých svalů na základě překonávání odporu v celém rozsahu pohybu. Každé centrum jich nabízí 50 až 80. „V současnosti jimi pokrýváme okolo 90 procent všech svalů v těle,“ říká Sajer, „a předpokládám, že během následujících pěti až deseti let vyvineme dva až tři nové.“ Vývojové středisko Kieser Trainingu momentálně pracuje na stroji pro posílení svalů močového měchýře, které jsou důležité především pro ženy pokročilejšího věku.
Větší škály posilovacích strojů už dle Sajera ani nebude třeba, protože nové svaly se - pochopitelně - v těle nevyvíjejí. Naopak ochabují a mizejí, což je případ například hlubokých prsních svalů, které prý nemá vyvinuto okolo 30 procent populace. „Takže v budoucnu budeme strojů potřebovat spíš méně než dnes,“ dodává Sajer s úsměvem.

Jedno členství stačí.

O nedostatek klientely se Sajer v centru Prahy neobává. „Je pravda, že bolestmi zad trpí lidé i ve výrobě, obrovskou skupinu potenciálních klientů ale tvoří lidé se sedavým zaměstnáním,“ domnívá se Sajer. A upozorňuje na další plus, které cvičení v Kieser Training centru přináší – úsporu času. „Pro efektivní posilování stačí v našem zařízení dvakrát týdně půl hodiny,“ podotýká Sajer.
Počet klientů potřebných na pokrytí všech provozních nákladů odhaduje Sasha Sajer na zhruba 1500. Bud-lie vše probíhat podle plánů, chtěl by tohoto čísla dosáhnout během roku a půl až dvou let. V tom případě se bude ohlížet po dalším prostoru v Praze a nevylučuje ani expanzi do dalších velkých měst ČR. „V Německu se naše menší centrum uživí ve městech o velikosti zhruba 60 tisíc obyvatel,“ říká Sajer. Podobné centrum jako v české metropoli je vhodné pro minimálně stotisícové aglomerace, vzhledem k nižším průměrným příjmům v Česku je však u nás potřeba pro jedno velké centrum trojnásobný počet obyvatel.

Kolik to stojí?

Vstupní investici do pražského centra jako prvního této velikosti na novém trhu odhaduje Sajer na částku okolo 80 tisíc eur. Zakoupení franšízové licence přijde dle velikosti centra na 30 až 50 tisíc eur, takzvané master franšíze potom pobočka odvádí šest procent z celkového obratu.
Klienti Kieser Trainingu platí za půlroční, roční či dvouleté členství, kde je v ceně tréninková konzultace s lékařem. Za baterii terapeutických sezení a průběžná vyšetření či analýzu zádového svalstva na speciálním přístroji se doplácí. Členství, jehož cena začíná na necelých sedmi tisících korunách za půl roku, je přitom platné ve všech Kieser Training centrech, takže za jejich návštěvu kdekoliv jinde po světě nemusíte platit nic navíc.
„Jakmile se vám v případě chronických bolestí zad podaří posílit hluboko uložené svalstvo, udržíte jej v 90 procentech v potřebném stavu i běžným sportováním,“ vysvětluje doktor Sajer. To je jedna část příběhu. Druhá spočívá v prevenci svalového napětí například v oblasti šíje, v oddálení řídnutí kostí v pokročilém věku, ve zvýšení pohyblivosti i zlepšení metabolismu, které pravidelné cvičení přináší. A to už je práce na celý život.

BRAND24

(box1)
Začarovaný kruh „Většina problémů s pohybovým aparátem je funkčního rázu a nesouvisí s anatomickými problémy,“ říká sportovní lékařka Vlasta Syslová. Zjednodušeně řečeno, když jsou hluboko uložené svaly ochablé, snaží se jejich funkci tělo automaticky kompenzovat činností větších svalových skupin. Hledá tak polohy, kdy nemusí hluboké svalstvo zapojovat, což vede k jeho další degeneraci. Ta může časem způsobit chronické bolesti, které se mohou objevit i u běžně sportující populace. „Především v případě jednostranné zátěže u sportů jako tenis nebo golf,“ vysvětluje Syslová. A upozorňuje, že kompenzační cvičení mnozí podceňují již v mládí.

(box2)
Od činek k Nautilu a dál Historie švýcarského konceptu Kieser Training První posilovnu otevřel Werner Kieser v roce 1967 ve švýcarském Curychu. Ničím se nelišila od běžných fitness studií konce 60. a počátku 70. let minulého století. Postupem času Kieser zjistil, že z cvičení mají největší prospěch nikoliv aktivní sportovci, ale lidé s bolestmi pohybového aparátu, a začal se zaměřovat na tuto skupinu klientů.
V roce 1973 publikoval vědecký článek Problémy silového tréninku, kde vysvětlil křivku ubývání síly s postupujícím věkem a negativní dopad nevhodného tréninku na pohybový aparát. A o pět let později instaloval ve své posilovně (jako první v Evropě) revoluční posilovací stroje značky Nautilus od floridského výrobce Arthura Jonese. Díky svým léčebným účinkům byly slavné především v anglicky mluvících zemích, Werner Kieser jich ale postupně koupil více, než byl Jones schopen prodat v celých Spojených státech.
Když Jones firmu Nautilus prodal, vyvinul pod značkou MedX novou generaci terapeutických strojů vybavených počítačovou technikou. Společnost Kieser Training získala práva na jejich produkci v Evropě v roce 1998. V té době již fungovalo několik center Kieser Trainingu i v Německu a o rok předtím bylo otevřeno první centrum formou franšízy v Brémách. Kieser Training expanduje s vlastními centry i franšízami do dalších evropských zemí a v roce 2002 firma otevřela vlastní výzkumné a vývojové středisko. Rok nato začíná s výrobou vlastních posilovacích strojů pod značkou Delphex.
V současnosti lze nalézt Kieser Training centra kromě Evropy také v Austrálii a na Novém Zélandu, loni firma podepsala smlouvu na master franšízu pro střední a východní Evropu. První Kieser Training centrum v tomto regionu otevřel doktor Sasha Sajer vloni na podzim v Praze. Další plánuje zprovoznit v letošním roce v Budapešti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).