Cuketová pouť z Indie do Francie

24. října 2008, 15:18 - Benjamin Kuras
24. října 2008, 15:18

S nejvděčnější zeleninou můžete dělat, cokoli chcete

Cuketa čili cukína je zelenina nejvděčnější, protože se dá jíst v jakékoli tepelné přípravě, a dokonce i syrová nakrájená na kolečka v salátu nebo na tyčinky s různými dipy. My jsme ji měli hned na začátku seriálu, z něhož asi tucet evropských (hlavně italských a francouzských) receptů najdete v mé knížce PPP – politika prochází pupkem. Tady si dáme několik nových a začneme v Indii.
„Courgette curry“ se dělá s kolečky cukety a začíná osmažením semínek římského kmínu a hořčice, do nichž, jakmile začnou prskat, se přidá na nudličky krájená cibule. Smahne se asi pět minut, pak se přidá kurkuma, práškové chilli a sůl a dobře se prokvedlá. Přidají se nakrájené cukety a nechají se smahnout za stálého míchání, aby se nepřipálily. Následují posekaná oloupaná rajčata a rajský protlak, promíchají se, podlijí vodou a dusí asi deset minut do zhoustnutí omáčky. Přisype se koření garam masala, což je dobře podrcený hřebíček, a posekaná čerstvá nať koriandru. Dusí se dalších pět minut, až cukíny změknou. Může se dělat ve velkém, neboť veškeré přebytky se dají znovu ohřát v troubě. Následující den budou chutnat lépe než za čerstva.
Připadá-li nám použití jen jedné zeleniny nedostatečně pravicově pestré, můžeme si týž recept od samého začátku udělat s přidáním naplátkovaných žampionů. Třetí variantu můžeme dělat bez rajčat a nakonec s přidáním a vmícháním hustého jogurtu. Čtvrtou cuketovou indickou variantu, tentokrát s cuketami pokrájenými na tlustší kostky, můžeme dělat s čočkou, nejlépe indickou žlutou či oranžovou, která při vaření rychle měkne a po dalším dušení se rozvařuje v kaši. My si ji povaříme ve vodě nesolené, ale obohacené o prášek kurkumy a podchytíme ji ještě před rozvařením na kaši, tedy asi po čtvrthodině, po níž zkontrolujeme skousnutím, že změkla, případně ji povaříme déle. Evropská čočka hnědozelená potřebuje delší dobu. V pánvi na oleji smahneme cukety s přidáním nadrobno posekané cibule, drceného hřebíčku, nadrobno posekaných čerstvých zelených chilli papriček, semínek hořčice, římského kmínu a fenyklu. Tradiční indické recepty uvádějí místo fenyklu semínka rostliny zvané asafetida (česky miřík nebo čertovo lejno), která jsou ještě voňavější a chutnější. Z vonných bylinek přidáme čerstvý koriandr, mátu a bobkový list. Mícháme a smahneme, až cukety změknou, ale ještě zůstávají křupavé. Přidáme posekaná loupaná rajčata. Přikydneme do měkka rozvařenou čočku a přilijeme šťávu z citronu. Podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou dalších pět minut.
Arabská tradiční příprava cuket zvaná „koussa mahshi“ čili cukína nadívaná si vyžaduje použití kruhového vyřezávátka, jaké máme na odstraňování jader z jablka. Jestliže ho nemáme, můžeme cukínu naříznout podélně, vydlabat z ní střed, vyplnit žlábky nádivkou a pak ji zase slepit dohromady nebo nechat péct půlky otevřené, jako se to dělá v Řecku nebo Itálii. Ale vizuální půvab této arabské pochoutky spočívá právě v tom, že z cukety uděláme duté válečky, vlastně trubičky, které nadíváme ze stran. Z cuket (čím jsou štíhlejší a menší, tím je lépe) uděláme několik trubiček a vycpeme je nádivkou, která pro masožravce bývá z jehněčí sekané, my si vezmeme vegetariánskou. Nádivku si uhněteme z uvařené rýže a zbylé cukínové dřeně, kterou jsme z cukín vydlábli, podusili na másle, česneku, posekaných loupaných rajčatech, římském kmínu, skořici, pepři a soli. Přihněteme do ní posekané lístky čerstvé máty. Cukínové trubičky vložíme opatrně do omáčky, kterou jsme mezitím udusili na másle a olivovém oleji z jemně posekané cibulky a česneku, sušené máty, sekaných loupaných rajčat, římského kmínu, skořice a přidané vody. A v omáčce dusíme pomalu pod pokličkou půl hodiny. Podáváme přelité hustým jogurtem, jíme s bílým arabským chlebem, pittou nebo ciabattou. Ale zpět k cuketám evropským. Italská polévka „zucchini pesto soup“ hodně zpopulárněla v Anglii. Dělá se jednoduše a bez velké námahy v tlakovém hrnci, papiňáku (vizte recept). Na troše olivového oleje v něm lehce podusíme nadrobno posekanou cibulku a česnek, přidáme k ní natenko nakrájené cukety, sůl a pepř. Zalijeme vodou, utěsníme víko, uvedeme do varu, vypneme a necháme tlakově dobublávat až do vychladnutí. Zmixujeme, ochutíme štědře bazalkovým pestem, zahustíme hustou smetanou (nebo smetanou prokvedlanou s žervé), promícháme a znovu přihřejeme, jen na servírovací teplotu. Polijeme curůčkem olivového oleje.
A nakonec francouzský „timbale de courgettes et tomates“, což je bubínkovitý bochánek upečený v plechové formičce. Tu proložíme střídavě předpařenými plátky cukety a kolečky rajčat a zalijeme vejcem pošlehaným s hustou smetanou nebo jogurtem, rajčatovým protlakem, oreganem, pepřem a solí a dáme na půl hodiny péct do trouby. Vyklopíme na talíř a ochutíme olivovým olejem. Jíme obvykle jako předkrm, teplé nebo studené.

Cuketová polévka
Na troše olivového oleje v papiňáku lehce podusíme nadrobno posekanou cibulku a česnek, přidáme natenko nakrájené cukety, sůl a pepř. Zalijeme vodou, utěsníme víko, uvedeme do varu, vypneme a necháme tlakově dobublávat až do vychladnutí. Zmixujeme, ochutíme štědře bazalkovým pestem, zahustíme hustou smetanou (nebo smetanou prokvedlanou s žervé), promícháme a znovu přihřejeme jen na servírovací teplotu. Polijeme curůčkem olivového oleje.

Mohlo by vás zajímat

Finance
Šéf mi čte e-maily. Je to v pořádku?
Dá se pracovat s invalidním důchodem? Jde to, ale...
Zaměstnávání a brigády mladistvých a jejich pracovní podmínky podle zákoníku práce
Silná Evropa je podle Merkelové pro USA výhodná
500 korun navíc pro rodinu s dětmi od července 2017?
Auta
Nové Audi A8 dostane unikátní podvozek, který reaguje na…
Nejlepším motorem roku 2017 je osmiválec Ferrari. Poprvé se volil také nejlepší elektromotor
Bugatti Chiron čeká na lepší pneumatiky. Pak zkusí překonat 450 km/h
Že jste ještě neviděli Porsche 911 GT2 RS? Nevadí, stejně už je vyprodané
Ducati Multistrada 1200 Enduro Pro má v hledáčku nejostřejší BMW GS
Technologie
Steam rozjel letní výprodeje her. Nákupní horečku mu ale překazili „hackeři“
New York Times diskuze nezruší. Hloupé komentáře bude mazat umělá inteligence
Opera 46 významně zlepšuje stabilitu a omezuje stránky na pozadí
Psaní tahem prstu funguje už i v češtině, kalkulačka umí konvertovat měny [Windows Insider]
Standard Unicode 10.0 přináší znak bitcoinu a 56 nových emoji včetně vousáče a ponožek
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít