Menu Zavřít

Čtyřsetletá tradice na březích Rhôny

17. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Domaine Chapoton - Côtes du Rhône Villages Rochegude 2007

Ve středu vinařské oblasti Côtes du Rhône Villages leží na levém břehu řeky Rhôny malebná vesnice Rochegude. Její bohatá vinařská historie se začala psát již v době vlády Ludvíka XIV.

Producent
Sídlí v ní také velmi úspěšné vinařství Domaine Chapoton (www.domaine-chapoton.com), jehož současnými majiteli jsou manželé Annika a Serge Remusanovi. Hospodaří na 60 hektarech vinic osázených převážně odrůdami Grenache, Syrah a Carignan. Vinice leží v blízkém okolí vesnice převážně na jihovýchodních svazích a vyznačují se značně kamenitými půdami, které však mají schopnost zadržovat vláhu a akumulovat sluneční energii. To se velmi příznivě odráží ve kvalitě pěstovaných hroznů. Ošetřování vinic s minimálním použitím chemických přípravků, organické hnojení, stejně jako ruční sběr hroznů s probírkou jsou typickými znaky tohoto i mnoha obdobných francouzských vinařství, jejichž produkce je kvalitativně velmi vzdálená běžným produktům vinařské velkovýroby, a to i při prakticky srovnatelné cenové úrovni.
Ve vinařství Domaine Chapoton je zpracování hroznů a vytváření finálních produktů věnována velká pozornost. Vedle klasického kvašení v nerezových a betonových tancích se využívá také metoda karbonické macerace, při níž kvasný proces probíhá přímo v jednotlivých bobulích, a která je spíše typická pro oblast Beaujolais. Konečné produkty jsou po skončení kvasného procesu pečlivě scelovány z jednotlivých odrůdových vín pod dohledem renomovaného enologa Yanna Rohela a plní se bez filtrace do lahví.
Vinařství poskytuje poměrně pestrý výběr vín od základního veselého růžového vína Côtes du Rhône Rosé z odrůd Cinsault a Grenache, přes robustní a velmi ovocité bílé cuvée Geodaisia vystavěné na bázi odrůd Roussanne, Marsanne a Viognier, až po velmi kvalitní červené Côtes du Rhône a Côtes du Rhône Village Rochegude, které jsou vynikající kompozicí odrůd Grenache, Syrah a Mourvedre. Rozhodně lze vinařství Domaine Chapoton označit za jedinečné, a to nejen z hlediska historie, ale i s ohledem na současnou integrovanou produkci plně odpovídající zdejšímu terroiru. Vytváří nádherná, plná komplexní vína s vysokou známkou kvality a umu.

Náš tip
Po nelehkém rozhodování jsme do našeho hodnocení vybrali červené víno Domaine Chapoton - Côtes du Rhône Villages Rochegude 2007. Naše sympatie si získalo zejména výraznou a elegantní ovocitou a svěží chutí s jemnými tóny ostružin a borůvek, doprovázenou korespondujícími vůněmi lesního bobulového ovoce a lékořice. Víno má vysokou pitelnost a přítomné třísloviny působí sametově, nasládle a prodlužují tak příjemnou a harmonickou dochuť.

CONTENT24

Tabulka:
Hodnocení
Vzhled vína (max. 15) – 11 bodů
Vůně vína (max. 30) – 27 bodů
Chuť vína (max. 44) – 42 bodů
Celkový dojem (max. 11) – 9 bodů
Celkem (max. 100) - 89 bodů
Box
Stupnice časopisu The Wine Spectator:
100-96 bodů mimořádné víno
95-90 bodů nejlepší víno
89-80 bodů velmi dobré víno
79-70 bodů průměrné víno
69-60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).