Menu Zavřít

Čtyři formy společného podniku

15. 6. 2010
Autor: profit

Jako nejvhodnější cestu na čínský trh doporučuje většina odborníků otevřít si společný podnik s čínskými partnery. Tamější právo zná čtyři základní typy takového podniku.

Čtyři formy společného podniku

Symbolem moderní Číny je nová obchodní čtvrť v Šanghaji. Dominuje jí 450 metrů vysoká televizní věž zvaná Perla orientu.

Autor: flickr.com

Liší se například tím, kolik peněz do něj musíte vložit či jak vlastníci firmy hlasují o závažných rozhodnutích.

Než si založíte společnou firmu s čínskými partnery, musíte si rozhodně nejdřív zodpovědět několik otázek. Jakou formou se chcete na společném podniku podílet? Jakou reálnou, nikoli formální kontrolu budete nad investicí v Číně mít? Bude v Číně český management nebo specialisté? Pokud ano, jaká jsou rizika jejich pobytu?

Rozhodující pro správnou volbu právní formy je rovněž vyjasnění proporce kontroly nad joint-venture ze strany českého investora a čínského partnera. Má jít o aranžmá 50:50? Nebo má být jeden z partnerů dominantní? A v jakých otázkách?

Vyjasnit si záměr je důležité proto, že podnik v Číně může fungovat trochu jinak, než jak jsme zvyklí z Česka. Některé formy joint-venture například nemají ekvivalent valných hromad známých z českého práva. Kontrola nad společným podnikem tak probíhá prostřednictvím osob jmenovaných do statutárního orgánu, respektive prostřednictvím osob jmenovaných exekutivními řediteli. Velmi podstatné je tedy stanovit, který z investorů je oprávněn tyto pozice obsazovat.

Pokud investor dospěje k závěru, že kontrola nad joint-venture vyžaduje trvalou přítomnost českého managementu, vyvstává také otázka, jaká rizika to přináší osobně pro jeho členy.

Čínské právo v mnoha ohledech spojuje výkon funkce v rámci managementu s osobní trestněprávní odpovědností. Nejvýznamnější je tato expozice u generálních a finančních ředitelů, a to zejména s ohledem na dokumenty, které z titulu svých funkcí podepisují. Jako ilustraci, nikoli jako obecné pravidlo, lze uvést, že za některé závažné případy daňových podvodů je v Číně možné uložit i trest smrti.

Jaké možnosti tedy máte? V Číně jsou čtyři základní formy joint-venture. EJV (Equity Joint Venture), CJV (Co-operative Joint Venture), společnost s ručením omezeným a akciová společnost. Poslední dvě uvedená označení jsou zvolena pouze pro přiblížení českému čtenáři. Úprava těchto společností však samozřejmě vykazuje v Číně významné odlišnosti od úpravy české.

Jaké jsou základní parametry jednotlivých forem podniku?

EJV (Equity Joint Venture)

* tradiční a nejpopulárnější forma

* čínský a zahraniční investoři sdílí práva a závazky, zisky a ztráty podle velikosti jejich podílů v základním kapitálu společnosti

* vklad do kapitálu může být peněžitý nebo nepeněžitý, například ve formě nemovitostí, strojů, duševního vlastnictví

* zahraniční účast musí být alespoň 25 procent, maximální výše není regulována (až na výjimky v některých odvětvích)

* minimálně 15 procent základního kapitálu musí být splaceno do tří měsíců od vydání obchodní licence

* zřizuje rezervní fond, avšak společenská smlouva může určit, že výše příspěvku bude záviset na potřebách společnosti dle rozhodnutí představenstva

* rozhoduje prostřednictvím představenstva, kdy zpravidla každý z investorů nominuje jednoho člena. Počet členů musí být lichý. Rozhoduje se prostou či kvalifikovanou většinou (dle úpravy ve společenské smlouvě)

CJV (Co-operative Joint Venture)

* méně častá forma

* může, ale nemusí mít právní subjektivitu

* v případě, že má právní subjektivitu, je v některých aspektech tato forma podobná EJV, může se však lišit v rozložení práv a povinností, podílu na zisku a ztrátách mezi jednotlivými investory

Společnost s ručením omezeným a akciová společnost

* řídí se čínským zákonem o obchodních společnostech

* zpravidla není obvyklé, aby zahraniční investor zakládal čínskou společnost s ručením omezeným či akciovou společnost, obvykle vstoupí na čínský trh ve formě „zahraničního investičního podniku“, a to v podobě EJV nebo CJV

* zahraniční investiční podnik může být následně přeměněn na společnost s ručením omezeným či akciovou společnost

* druhá alternativa je, že zahraniční investor koupí podíl v již založené společnosti s ručením omezeným či akciové společnosti, jeho podíl by však neměl přesáhnout 25 procent, jinak bude z právního hlediska považován za zahraniční investiční podnik

* společnost ve formě akciové společnosti dává možnost kótování akcií na čínské nebo zahraniční burze

* minimálně 20 procent základního kapitálu společnosti musí být splaceno před vydáním obchodní licence

BRAND24

* zřizuje rezervní fond v minimální výši 10 procent ze zisku po zdanění, jakmile fond dosáhne výše 50 procent základního kapitálu společnosti, další příspěvky nejsou povinné

* rozhoduje prostřednictvím valné hromady.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).