Menu Zavřít

Čtvrtletní informace o řízení dluhového portfolia

11. 10. 2010
Autor: profit

Ministerstvo financí předložilo čtvrtletní informaci o řízení dluhového portfolia, která přináší základní údaje o parametrech státních závazků.

Autor: Archív Profit

Vyhodnocení struktury dluhového portfolia ve vztahu k vyhlášeným strategickým cílům a plnění ročního programu financování v průběhu roku 2010 shrnuje následující přehled. V oblasti zahraničního financování byla dne 6. září vydána pátá veřejná syndikovaná zahraniční emise denominovaná v EUR ve výši 2,0 mld. EUR, tj. cca 49,2 mld. Kč, což je 35,1 % maximální zahraniční emisní činnosti vyhlášené v rámci finančního programu pro rok 2010. Dále došlo ve třetím čtvrtletí k čerpání tří tranší půjček od Evropské investiční banky v celkové výši 2,1 mld. Kč. Celkem je načerpáno za první tři čtvrtletí roku 2010 5,4 mld. Kč, tj. 42,5 % tohoto typu financování schváleného zákonem o

státním rozpočtu na rok 2010.

V oblasti domácí emisní činnosti došlo ve třetím čtvrtletí k hrubé emisi středně a dlouhodobých dluhopisů v nominální hodnotě 53,2 mld. Kč, z toho na sekundárním trhu bylo prodáno 1,0 mld. Kč prostřednictvím obchodních systémů Odboru řízení státního dluhu a 1,0 mld. Kč Evropské investiční bance. Celkem za první tři čtvrtletí 2010 činila hrubá emise 138,7 mld. Kč, z toho na sekundárním trhu bylo prodáno 3,5 mld. Kč prostřednictvím obchodních systémů a 5,0 mld. Kč Evropské investiční bance. Tímto došlo k využití 47,5 % původně schváleného ročního maximálního limitu pro domácí emisní činnost. Čistá emise státních dluhopisů za třetí čtvrtletí činila 53,2 mld. Kč, za první tři čtvrtletí potom 117,7 mld. Kč. V průběhu třetího čtvrtletí stejně jako v průběhu roku 2010 nebyly uskutečněny žádné zpětné odkupy.

Celkový nárůst peněžních instrumentů v oběhu ve třetím čtvrtletí činil 39,3 mld. Kč, od začátku roku

činí nárůst peněžních instrumentů v oběhu 40,3 mld. Kč. Krátkodobý státní dluh vzrostl ve druhém čtvrtletí o 1,2 procentního bodu na 17,6 %, čímž došlo k udržení tohoto ukazatele refinančního rizika pod cílovanou limitní hranicí 20 %. Průměrná splatnost státního dluhu zaznamenala ke konci třetího čtvrtletí pokles na hodnotu 6,1 let a pohybuje se tak v intervalu vyhlášeného cílového pásma 5,5 až 7 let platného pro rok 2010.

V 1.-3. čtvrtletí 2010 činily čisté náklady na obsluhu státního dluhu 24,9 mld. Kč. Na snížení hrubých

nákladů se podílely zejména výnosy z alikvotních úrokových výnosů a prémií SDD ve výši 9,9 mld. Kč a

BRAND24

též výnosy z finančního investování v rámci řízení likvidity ve výši 0,5 mld. Kč. Hrubé náklady na obsluhu

státního dluhu dosáhly 35,8 mld. Kč. Podrobnější informace mohou zájemci nalézt na webu http://www.mfcr.cz/statnidluh

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).