Menu Zavřít

ČSÚ: Z potravin v Česku nejvíce zdražila rajčata

11. 11. 2011
Autor: profit

V obchodech s potravinami během uplynulých čtyř týdnů nejvíce zdražila rajčata (+7,3 procenta), s cenou dolů šly nejvýrazněji pomeranče (-18,5 procenta). Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

V České republice ve sledovaném období mezi 11. říjnem a 8. listopadem 2011 vzrostly ceny 15 z 26 sledovaných potravin, devět jich naopak zlevnilo, cena rostlinného másla a bílého pečiva se nezměnila.

Nejvýrazněji zdražila rajčata, a to o 7,3 procenta. Kilogram se dá v tuzemsku pořídit v průměru za 34,38 koruny, přičemž nejlevnější rajčata jsou k dostání v Pardubickém kraji (32,42 Kč/kg), naopak nejdražší ve Středočeském kraji (37,17 Kč/kg). Obchodníci zvyšovali ceny například také kuřat, mouky, cukru, brambor nebo banánů.

Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici u pomerančů, které zlevnily v průměru o 18,5 procenta na 29,76 Kč/kg. Cenově nejdostupnější pomeranče mají obchodníci v Karlovarském kraji (26,73 Kč/kg), naopak nejdražší je Jihočeský kraj (33,47 Kč/kg). Zlevnily však například také vepřová pečeně, čerstvé máslo, pivo či mrkev.

BRAND24

Zvýšení cen zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ovlivnilo také meziroční míru inflace, která v říjnu zrychlila na 2,3 procenta. ČSÚ už ve středu informoval, že meziměsíční zvýšení spotřebitelských cen v říjnu o 0,3 % způsobilo zvýšení cen ovoce o 7,9 %, plodové zeleniny o 7,2 %, vajec o 7,7 %, čokolády a čokoládových výrobků o 2,5 %, nečokoládových cukrovinek o 4,4 %. Ceny masa vzrostly o 0,8 %, mléka o 0,7 %, olejů a tuků o 0,8 %.

V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen a uváděné ceny proto mají spíše orientační charakter.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).