Menu Zavřít

ČSÚ: Průmyslová produkce v září meziročně vzrostla o 2,5 procenta

7. 11. 2011
Autor: profit

Průmyslová produkce v ČR v září meziročně vzrostla o 2,5 procenta, ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,1 procenta. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +4,0 procentního bodu, růst o 22,1 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +0,5 p.b., růst o 8,1 %) a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek +0,4 p.b., růst o 33,4 %). Průmyslová produkce nejvíce klesla v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -0,7 p.b., pokles o 17,8 %), výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -0,6 p.b., pokles o 8,2 %) a výroba chemických látek, chemických přípravků (příspěvek -0,4 p.b., pokles o 12,7 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 0,9 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,4 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 9,9 %.

Evropa zpomaluje a my s ní. Letošní rok byl mimořádně dobrý, následující dva až tři roky tak úspěšné nebudou. Krize v eurozóně vyvolá nutnost rekapitalizovat banky, aby splnily požadavky Basel 3 a kapitálovou přiměřenost. Nedostatek poptávky a likvidity budou podvazovat další ekonomický vývoj. V nejbližších měsících, říjnu a listopadu, tak budeme pozorovat další oslabování, prosinec a leden pak přinesou velký sezónní výkyv směrem dolů,“  říká Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací, PwC Česká republika.

BRAND24

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 2,6 %. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 12,7 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 12,4 %. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3,9 procentního bodu, růst o 12,9 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +1,1 p.b., růst o 14,4 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek +1,1 p.b., růst o 9,6 %). Nové zakázky klesly v odvětvích výroba elektrických zařízení (příspěvek -2,0 procentního bodu, pokles o 18,1 %), výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -2,0 p.b., pokles o 14,9 %) a výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek -0,1 p.b., pokles o 1,5 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v září 2011 meziročně zvýšil o 2,5 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v září 2011 meziročně vzrostla o 3,9 % a činila 25 014 korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).