Menu Zavřít

ČSÚ: HDP vzrostl v 1. čtvrtletí meziročně o 2,5 procenta

13. 5. 2011
Autor: profit

Hrubý domácí produkt vzrostl v 1. čtvrtletí meziročně o 2,5 procenta a ve srovnání s posledním loňským čtvrtletím o 0,6 procenta, v pátečním předběžném odhadu o tom informoval Český statistický úřad. Výsledek je nepatrně vyšší, než tržní konsenzus agentury Reuters (+2,4 %, resp. +0,5 %).

ČSÚ: HDP vzrostl v 1. čtvrtletí meziročně o 2,5 procenta

Foto: Profimedia.cz

Klíčovou roli v pokračujícím oživení ekonomiky měl i nadále zpracovatelský průmysl růstem vytvořené hrubé přidané hodnoty meziročně o více než deset procent. Úrovně loňského 1. čtvrtletí naopak nedosáhla v důsledku rozpočtových opatření některá odvětví netržních služeb. Meziroční pokles tvorby hrubé přidané hodnoty v reálném vyjádření postihl také odvětví stavebnictví a zemědělství.

Vývoj výdajových složek byl v meziročním vyjádření značně diferencovaný. Pozitivně působil zejména předstih růstu vývozu před dovozem a částečně i růst tvorby fixního kapitálu. Výdaje institucí vládního sektoru na konečnou spotřebu byly naopak nižší než v prvním loňském čtvrtletí.

BRAND24

Česká ekonomika si podle očekávání drží slušné tempo růstu, pro celý letošní rok očekáváme růst HDP o 2,4 %. Klíčový bude pro české podniky vývoj jejich největšího exportního trhu, Německa. To by mělo růst letos o 2,8 %. Zatímco řada českých firem již úspěšně těží z oživení u našich západních sousedů, stále je zde mnoho firem, kde vám řeknou, že krize ještě neskončila. Pozorujeme tak stále velmi opatrný optimismus a silný tlak na náklady,“ říká Jiří Moser, řídící partner PwC v České republice.

Bez odstranění vlivu rozdílného počtu pracovních dní vzrostl v 1. čtvrtletí HDP meziročně o 2,8 procenta. Celková zaměstnanost v pojetí národních účtů a po očištění o vliv sezonnosti se v meziročním srovnání zvýšila o 0,8 procenta, tj. téměř o 40 tisíc osob. Zásluhu na tom má především zpracovatelský průmysl, kde růst počtu zaměstnaných osob přesáhl jedno procento. V porovnání s posledním loňským čtvrtletím se však celková zaměstnanost nezměnila.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).