Menu Zavřít

ČSSD a ODS přistoupily na kompromis

23. 1. 2006
Autor: Euro.cz

ZÁKON O KONKURZU Vláda se shodla s opozicí na podobě zákona o úpadku. Pokud zákon úspěšně projde legislativní procesem, v polovině příštího roku se posílí role věřitelů. Vládní ČSSD a opoziční ODS se dohodly na podobě nového zákona o konkurzech. Kompromisní návrh zákona na konci minulého týdne schválil sněmovní ústavněprávní výbor.

ZÁKON O KONKURZU Vláda se shodla s opozicí na podobě zákona o úpadku. Pokud zákon úspěšně projde legislativní procesem, v polovině příštího roku se posílí role věřitelů.

Vládní ČSSD a opoziční ODS se dohodly na podobě nového zákona o konkurzech. Kompromisní návrh zákona na konci minulého týdne schválil sněmovní ústavněprávní výbor. Česko přitom dosud patří mezi země s nejhorším úpadkovým právem na světě. Nový zákon by měl konkurzy výrazně zrychlit, zlepšit postavení věřitelů a umožnit ozdravení problémových podniků. Pokud návrh schválí poslanci a senátoři, měl by začít platit od poloviny roku 2007.

„Dokázali jsme nalézt shodu napříč politickým spektrem, což je pro ekonomiku jedině dobře,“ uvedl vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel. V případě přijetí návrhu se Česko podle něj konečně dočká moderního úpadkového práva, které zrychlí a zefektivní konkurzy.

BRAND24

Nový zákon má přinést výrazně lepší postavení věřitelům. Konkurzy by již neměly téměř automaticky končit likvidací problémového podniku, ale umožní i reorganizaci či prodej firmy. To může přinést záchranu pracovních míst i vyšší výnos pro věřitele a podle Havla se to odrazí i ve větší ochotě bank půjčovat malým a středním podnikům.

Návrh zákona obsahuje i možnost takzvaného osobního bankrotu neboli oddlužení. To se týká občanů, kteří přestanou zvládat splácení hypotéky nebo jiných dluhů. Ti by podle návrhu měli mít dvě možnosti. Buď se dohodnou s bankou a soudem na až pětiletém splátkovém kalendáři, při kterém si ponechají jen životní minimum, ale zůstane jim jejich majetek. Druhou možností by bylo ponechání příjmů, ale prodej majetku dlužníka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).