Menu Zavřít

ČSOB Pojišťovna chce za 300 milionů korun prodat pardubickou centrálu městu

29. 3. 2016
Autor: Redakce

Město Pardubice se dostalo do složité situace. V červnu mají zastupitelé hlasovat, zda od ČSOB Pojišťovny koupí za zhruba 300 milionů korun budovu její centrály a sestěhují do ní své úředníky. Pokud odmítnou, hrozí, že prosperující firma se 650 zaměstnanci přesídlí do sousedního Hradce Králové, Pardubice přijdou o miliony z rozpočtového určení daní a ztratí důležitého sponzora nákladných kulturních a sportovních akcí.

Jestliže na transakci kývnou, získají budovu, která bude vyžadovat finančně náročnou rekonstrukci, aby vyhovovala potřebám magistrátu.

Město zatím neví, která varianta vyjde výhodněji, jak potvrdil týdeníku Euro náměstek primátora Jan Řehounek. Chybí i znalecký posudek, právě cena se totiž zdá některým radním příliš vysoká. Na konci března přitom má zastupitelstvo hlasovat o tom, zda s pojišťovnou bude vůbec dále jednat.

ČSOB Pojišťovna zveřejnila svůj záměr prodeje centrály loni. „Už se nevejdeme do stávající budovy a jsme roztroušeni ve třech různých objektech,“ říká generální ředitel Vladimír Bezděk. Pojišťovna prý hodlá zůstat v Pardubicích, kde byla založena. „Chceme se dohodnout s městem a chceme si postavit v Pardubicích novou budovu, která bude prostorově i kapacitně odpovídat našim potřebám,“ uvedl Bezděk, proč s nabídkou na odkup oslovila pojišťovna město.

Právě na pozemcích města chce pojišťovna stavět a potřebuje slyšet od města konečné rozhodnutí co nejdříve. „Město není jediný zájemce o naši budovu. Máme i další. Pokud by město nemělo zájem, tak povedeme jednáním s někým jiným,“ tvrdí Bezděk.

„Nejsem si vědom, že by náš návrh jakýmkoliv způsobem město vydíral,“ říká Vladimír Bezděk, šéf ČSOB pojišťovny

Vyděračský potenciál

Náměstek primátora Jan Řehounek vidí postoj pojišťovny jasně. „Pojišťovna říká, pokud odkoupíme budovu, dají veřejný příslib, že nové sídlo postaví v Pardubicích. Pokud město budovu nekoupí, šance, že tu zůstanou, výrazně klesá,“ tvrdí.

Marek Nezveda coby člen představenstva zodpovědný za finance a řízení rizik ČSOB Pojišťovny, který má prodej na starost, říká, že přesun do Hradce je pro pojišťovnu jasná alternativa. Konstatuje rovněž, že město dostalo od pojišťovny nabídku, která se neodmítá.

Pojišťovna se sice může cítit patriotem, ale Pardubice zase mohou váhat, zda peníze použité na nákup a rekonstrukci budovy nemají raději použít na jiné, potřebnější účely. Hlavní slovo budou mít zřejmě čísla.

 Největší pojišťovny na českém trhu

ČSOB Pojišťovna vykázala za loňský rok zisk ve výši 716 milionů korun. V rámci rozpočtového určení daní to může znamenat příliv do městské kasy v řádu několika milionů korun. Pojišťovna ve městě zajišťuje stovky pracovních míst, je generálním partnerem pardubického hokeje, hráči nosí logo pojišťovny na dresech, a i když ČSOB své náklady na pardubický extraligový hokej nezveřejňuje, lze odhadovat, že už do něj nasypala částku pohybující se v řádech milionů korun. Ztráta partnera, který může generovat výraznou část celého rozpočtu, může pro hokejový klub znamenat velké komplikace. Byť má smlouvu s generálním partnerem na několik let. Náhrada by se hledala velmi špatně. A nejde jen o hokej. „Pokud by se pojišťovna odstěhovala mimo Pardubice, je naivní si myslet, že by u mnohých akcí zůstala sponzorem jako dosud,“ míní Řehounek.

Velmi ostře kritizuje návrh odkoupit budovu opoziční zastupitel, architekt Milan Košař. „Budova je z mnoha důvodu pro město nevyhovující. Jde například o energetickou náročnost,“ tvrdí Košař. „Když si spočítáte, kolik by město muselo utratit za rekonstrukci, aby byla pro potřeby úředníků vyhovující, mělo by za ty peníze budovu novou a na míru,“ dodává. Jednání pojišťovny podle něj vykazuje vyděračský potenciál.

„Budu určitě hlasovat proti,“ ujišťuje Košař. Z devětatřiceti zastupitelů musí souhlasit minimálně dvacet. ČSOB Pojišťovna má přitom v zastupitelstvu svého „koně“. Jedním ze zastupitelů je totiž Karel Haas, právník ČSOB Pojišťovny.

Pozemky neprodáme

Vyjednávání, které trvá už několik měsíců, přičemž zastupitelé už dvakrát hlasovali, zda budou o koupi vůbec jednat, se nyní komplikuje. ČSOB Pojišťovna potřebuje jasné vyjádření města, zda jí zastupitelé prodají pozemky, na kterých by mohla stavět.


Vybíráte pojišťovnu? Zde naleznete jejich seznam


A městu se do toho moc nechce. „Zde se domnívám, že k dohodě nedojde. Vhodné pozemky sice máme, územní plán výstavbu podobné budovy nevylučuje, jenže město má v daných lokalitách jinou představu a nebude chtít pozemky pro tento typ stavby odprodat. Na tom jsme se tady interně většinově shodli,“ tvrdí Řehounek.

Navíc celá skupina ČSOB si buduje v Hradci Králové velké regionální sídlo a podařilo se jí získat od města souhlas ke koupi pozemku o velikosti přesahující osm tisíc metrů čtverečních, kam by se vešla i s centrálou ČSOB Pojišťovny. „Jde o jednu ze zvažovaných variant,“ uvedl Jan Solnička z tiskového oddělení ČSOB na dotaz, zda banka při přípravě svého regionálního sídla v Hradci Králové počítá i s ČSOB Pojišťovnou. „Stavba může být zahájena až po získání všech potřebných povolení. Zatím probíhá předprojektová, tedy přípravná fáze,“ upřesnil Solnička.

Pojišťovna nátlak na město vylučuje. „Nejsem si vědom, že by náš návrh jakýmkoli způsobem město vydíral. Snažíme se udělat maximální možné vstřícné kroky, například z hlediska financování transakce,“ namítá Bezděk. Pojišťovna totiž městu nabídla, že jí může budovu splácet a tyto platby by mu snížila o nájem, který by ČSOB Pojišťovna platila do té doby, než by se odstěhovala. To by mohlo být někdy v roce 2021. Lákavá nabídka, jenže bez odprodeje městských pozemků, o které pojišťovna usiluje, by se obě strany jen těžko na něčem podobném dohodly, připouští Řehounek. Byť pojišťovna tvrdí, že pozemky vhodné pro výstavbu hledá i u soukromých vlastníků v centru Pardubic.

Neprodejný artikl

Pokud jde o velikost transakce, podle realitních makléřů se jedná v regionu o jeden z největších realitních obchodů za posledních několik let. „Cena se může zdát celkem výhodná, protože budova je rádoby reprezentativní, s výbornou lokalitou, dobře dostupnou pro lidi i s parkovacím domem pro zhruba 150 aut. Jenže je tu druhý pohled a to je nákladová položka za energie, která dělá z budovy jaksi neprodejný artikl,“ poznamenal šéf pardubické pobočky společnosti M&M reality holding Michal Burian. „A město se spoustou úředníků by bylo neustále bičováno za jeho nehospodárnost, kterou musíme platit my, daňoví poplatníci,“ dodává.

Budova ČSOB Pojišťovny stojí naproti obřímu obchodnímu centru AFI palác (dnes Palác Pardubice), které se v roce 2008 dostavělo na původně městských pozemcích, jež radní před několika lety prodali izraelské společnosti v ceně asi 300 korun za metr čtvereční.

Tedy za cenu zhruba desetkrát nižší, než byla tehdejší obvyklá cena stavebního pozemku v centru města. „Tehdejší prodej pozemků pro AFI palác se zrovna městu moc nepovedl. Jinými slovy, kdyby město tenkrát na pozemcích, kde je teď obchodní centrum AFI palác, postavilo obří budovy pro svoje úředníky s veškerým zázemím a energeticky nenáročné, což s dnešními technologiemi by nebyl žádný problém, mohli se mít občané v Pardubicích daleko lépe,“ uzavírá Burian.

Nejsem si vědom, že by náš návrh jakýmkoli způsobem město vydíral, namítá Vladimír Bezděk. Do tří let trojkou ČSOB Pojišťovna je z hlediska tržního podílu šestou největší pojišťovnou na trhu. Společnost chystá masivní expanzi a hodlá personálně posílit. Generální ředitel Vladimír Bezděk, který nastoupil do čela pojišťovny loni, chce do roku 2018 vytáhnout tržní podíl na deset procent ze současných 6,8 procenta. V současné době by desetiprocentní podíl znamenal třetí příčku.

„Zvyšování zaměstnanosti v ČSOB Pojišťovně půjde ruku v ruce s tím, jak se nám bude dařit naplňovat obchodní cíle,“ tvrdí Bezděk. Stěhování do větší budovy s touto strategií úzce souvisí. Pojišťovna se hodlá zaměřit na životní pojištění. „V České republice mají klienti tendenci nejdřív pojistit auto, dům a pak teprve sebe. S růstem ekonomické výkonnosti ale bude určitě stoupat i tendence lidí řešit z hlediska pojištění více právě sebe,“ naznačuje směr strategie Bezděk.


Čtěte dále:

Marek Ditz: Chceme s ČSOB rozhýbat český pojišťovací trh

BRAND24

Čistý zisk skupiny ČSOB stoupl loni o tři procenta na 14 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).