Menu Zavřít

Čočky vyměnil za ozubená kola

29. 1. 2007
Autor: Euro.cz

MARTIN WICHTERLE, MAJITEL WIKOV INDUSTRYJednačtyřicetiletý majitel strojírenského holdingu Wikov Industry Martin Wichterle (podrobný portrét najdete v Profitu číslo 45/2006) je důstojným pokračovatelem slavného rodu Wichterlů. Jeho nejznámějším předkem je bezpochyby dědeček Otto, který dal světu kontaktní čočky.

MARTIN WICHTERLE, MAJITEL WIKOV INDUSTRY

Jednačtyřicetiletý majitel strojírenského holdingu Wikov Industry Martin Wichterle (podrobný portrét najdete v Profitu číslo 45/2006) je důstojným pokračovatelem slavného rodu Wichterlů. Jeho nejznámějším předkem je bezpochyby dědeček Otto, který dal světu kontaktní čočky. Martin však chemické geny nezdědil, vystudoval totiž geologii.

ZAČÍNAL JSEM S PIVNÍ FIRMOU

Podnikat začal ihned po revoluci. Po dokončení studií geologie založil s dalšími čtyřmi kolegy společnost KAP, zabývající se hydrogeologií a ekologií. „Bylo to takové pivní rozhodnutí. Chtěl jsem si jenom prodloužit prázdniny, než se začnu věnovat něčemu bohulibému. Nakonec jsme však z garážové firmy udělali docela velkou a prosperující společnost,“ popisuje začátky svého podnikání Wichterle.

V roce 2002, tehdy již pouze dva zbylí majitelé firmy KAP společnost prodali. Utržené peníze investovali do revitalizace karlovarské společnosti Hotelový porcelán a do nákupu jedné z částí plzeňské Škodovky a ČKD Hronov. Poté si oba majitelé podnik rozdělili a Wichterlemu připadla strojírenská část, která vyrábí převodovky a ozubená kola.

SBĚRATEL PYTLÍKŮ NA ZVRACENÍ

BRAND24

Předloni dostala jeho firma jméno Wikov. Wichterle tak obnovil značku, na jejímž počátku stál jeho prapradědeček František. V loňském roce se pak firma rozrostla o společnost Wikov Wind, která se věnuje větrné energii, v níž vidí Martin Wichterle velkou budoucnost. První větrné elektrárny vyrostou na přelomu prvního a druhého čtvrtletí tohoto roku v Brdech a v okolí Litomyšle. Součástí jeho impéria je také bristká projekční kancelář Orbital.

Ve volném čase Wichterle rád hraje tenis, jezdí na kole a sbírá všechno možné. Začínal s brouky a motýly a dodnes se věnuje sbírání známek a minerálů. Asi jeho nejkurióznější sběratelskou vášní jsou pak pytlíky na zvracení od různých leteckých společností. Nedávno si také pořídil veterána Wikov 35, osobní automobil, který společnost Wikov vyráběla ve čtyřicátých letech minulého století. Je také velkým milovníkem dobrého vína.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).