Menu Zavřít

Co zmůže Aljaška bez ropy? Záchranu mají přinést technologie

2. 9. 2016
Autor: Pixabay.com

Nejen Saúdská Arábie nebo Norsko se připravují na dobu po ropě. Svoji budoucnost řeší také Aljaška, jejíž situaci komplikuje izolovanost nebo podnebí.

Soudě dle makroekonomických dat, Aljaška je největším nešťastníkem z amerických států. Nezaměstnanost zde dosahuje 6,7 procenta, nejvíce ze všech amerických států. Pracovní místa ubývají hlavně v oborech těžby a zpracování ropy. Hrubý domácí produkt klesá už od roku 2012. Nestojí za tím jen propad cen ropy, ale rovněž již delší dobu vysychající zásoby.

Kdysi největší ložisko v Severní Americe u Prudhoe Bay produkuje čtyřikrát méně ropy než před 30 lety a je blízko vyčerpání. O další polovinu má celková produkce ropy na Aljašce klesnout do roku 2030.

Díky ropnému bohatství dobývanému naplno od 70. let je Aljaška doposud jedním z mála států USA, které nemají daň z příjmů. To se ale zřejmě brzy změní, Guvernér Bill Walker ji hodlá po 35 letech zavést, aby nahradil chybějící zdroje z ropy.

Představitelé Aljašky mají představu, jak znovu nakopnout rozlohou největší, ale hospodářsky málo významný americký stát (tamní ekonomika představuje 0,3 procenta HDP Spojených států).

Aljašku mají zachránit technologie. „Aljaška a technologický sektor; tyto pojmy jen zřídka můžete slyšet v jedné větě,“ sdělil agentuře Bloomberg Jon Bittner, jeden z lidí, kteří se snaží přilákat podnikatele a startupy do severského státu. „Není ale důvod, proč by to tu nešlo,“ dodává.


Jak si Saúdové poradí s levnou ropou? Čtěte:

Saúdové se chtějí zbavit závislosti na ropě a investovat

 Ilustrační foto

Jak se ale chce izolovaná a nehostinná Aljaška vydat cestou Silicon Valley? Odpověď autorit zní, že technologické firmy nemusí být na Aljašce přítomné fyzicky v plné sestavě. Mnoho práce se dá dělat na dálku, a ty zaměstnance, kteří ve sněhem pokryté zemi přeci jen budou muset pobývat, má nalákat příroda a bezstarostný životní styl.

BRAND24

Vhodné podmínky, které mají přivábit technologické startupy, teprve vznikají. Až letos se rozjel s podporou vlády akcelerátor pro startupy Launch: Alaska. Přes něj se do hlavního města Anchorage podařilo přilákat kupříkladu startup Kwema. Ten vyrábí malý elektronický nouzový knoflík, který je připnutý k šperku, a má pomoci hlavně ženám varovat přátele či policii, pokud jsou v nebezpečí. Aljaška patří ke státům s vysokou mírou sexuálních napadení, což je i důvod, proč si Kwema vybrala právě Anchorage na úkor New Yorku, kam měla namířeno. Narazila ovšem na nedostatek vhodných pracovníků, včetně technických inženýrů.

Vzhledem k tomu, že infrastruktura se teprve rozjíždí a talentů je nadále nedostatek, je aljašský technologický zázrak zjevně písní vzdálené budoucnosti. Odvětví v současnosti tvoří pouze 2,4 procenta aljašského hospodářství. Po nějaký čas si tak americký stát bude muset nadále vystačit s ropným průmyslem, který i přes pokles zůstává dominantní.


Spojené státy mají disponovat gigantickými zásobami ropy. Čtěte:

Ani Venezuela, ani Arábie. Nejvíce ropy se má nacházet v USA

Ropná plošina v USA (Zdroj: čtk)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).