Menu Zavřít

Co s prezidentem?

3. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Názor

BRAND24

Tedy policejním… Je to už smutné a nedůstojné, v jakých turbulencích se v posledních měsících ocitla česká policie. A její prezident Oldřich Martinů, v očekávání postu v Europolu či jiné diplomatické misi, aktuální fázi řízení úplně nezvládá. Problém se tak řeší u druhého (hradního) prezidenta a bude se jím zabývat i premiér. Navíc jak známo, ze zákona zmizela možnost odvolání ministrem vnitra, což by mělo být s ohledem na resortní souvztažnost víc než logické. Rozehraná fraška tak teď spíš budí dojem, že nejde jen o Oldřicha Martinů, ale i o bytí či nebytí ministra vnitra Radka Johna. Takže budeme nejspíš dál nějaký čas sledovat trapnou hru. Hru, jejíž rozuzlení, respektive, alespoň jeho náznaky, jsou v mlze. Proč?
Post policejního prezidenta je, jak se ukazuje po zkušenostech s ministry vnitra (Gross, Langer, Pecina), smrtícím osobním personálním harakiri. Oslovení možní kandidáti, kteří by byli pro tuto náročnou funkci vhodní, se do ní v žádném případě nehrnou a dobře vědí proč. Policie je v rozvalu, nejen finančně, ale i morálně, a jeden z jejích hlavních úkolů – vyšetřování – dnes vypadá jak druhá půle Gaussovy křivky. Podzimní odchody déle sloužících policistů kvůli výsluhám to lehce napověděly. Jenže odejít se nechystali jen protřelí plukovničtí kozáci. Na podzim kolovaly zprávy například o tom, že si odchod do „C“, jak se v policejní hantýrce říká civilu, napíše šéf protikorupční policie Libor Vrba nebo šéf protomafiánského útvaru Robert Šlachta. Prozatím zůstali.
Saze už ale bouchly v náměstkovi prezídia pro trestní řízení Viktoru Čechovi, tedy člověku, který měl pod sebou právě zmiňované vyšetřování. Důvod? Prý totální diskomunikace. Ministr pak Martinů vyzval k rezignaci a z Čecha udělal svého náměstka.
O výběru nového policejního prezidenta bude teď rozhodovat tým jedenácti lidí vytvořený minulý týden ministrem Johnem. Bohužel jména některých lidí z týmu působí na zainteresované pozorovatele spíš komicky než „respektábl“. Ale budiž.
Pokud si s sebou případný velmi smělý kandidát na nového policejního šéfa nepřivede na prezidium alespoň desítku, lépe však mnohem více svých a poměrů v policii znalých lidí, mise na záchranu této ozbrojené složky bude vypadat pravděpodobně stejně jako v případě Oldřicha Martinů.
A ještě jedna poznámka pod čarou. Pokud bude nový policejní šéf dostatečně silný, se vzpurnými podřízenými Vrbou, Šlachtou a dalšími podobnými určitě v rukavičkách jednat nebude. Případná měkkost by se mu totiž nemusela vyplatit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).