Co ochutnat v prosinci?

11. prosince 2011, 07:35 - Petra Trnková
11. prosince 2011, 07:35

Poslední měsíc v roce není jen obdobím pečení cukroví a večírků. Skvělé jsou v této době i některé zdravé potraviny. Budete se divit, kolik jich je.  

Foto: Profimedia.cz

Jak prožít prosinec tak, abyste nový rok nezačínali o pár kilo těžší? Je jasné, že lákadlům v podobě vanilkových rohlíčků, smaženého kapra a slavnostních přípitků těžko odoláte, a ani nemá smysl se jim bránit. Vánoce si máte užívat, ne se trápit. Jde jen o to, abyste jídla hříšná střídali s těmi neškodnými.

Zimní zelenina existuje

V zimě je potřeba se zahřát, těžší jídla jsou tedy povolena. Ke každému tučnějšímu masu je však vhodné servírovat velké množství zeleniny. Se sladkými, na slunci vyzrálými rajčaty jsme se už před časem rozloučili, přesto to příroda zařídila moudře. V zimě je totiž nejlepší zelenina, která skvěle doplňuje maso a dobře se uchovává. Konkrétně jde o zelí, květák a kapustu včetně té růžičkové. Dnes jíme zelí jen jako přílohu k vepřovému či kachně, popřípadě si občas dáme smažený květák s tatarkou. Schválně si vzpomeňte, kdy jste naposledy jedli kapustu. Že by ve školní jídelně? Právě školní jídelny se na nevalné pověsti kapusty a spol. podepsaly nejvíc a je to škoda.

Třeba taková růžičková kapusta restovaná na másle či slanině společně s nasekanými lískovými oříšky je vyložená delikatesa, která v anglosaském světě neodmyslitelně patří na vánoční stůl jako příloha ke krocanovi. Z jemně nakrouhaného hlávkového zelí, mrkve, trošky cibule a majonézy se zase připravuje vyhlášený salát coleslaw. Je překvapivě chutný, velmi levný, a pokud to nepřeženete s majonézou a nebudete doslazovat, je to spolu s kouskem chleba a vyzrálého čedaru vyloženě zdravá svačina či lehká večeře.

O tom, že zelí, kapusta a jejich příbuzní obsahují vysoké množství vitamínu C, jsme se učili už kdysi v dějepise. Mořeplavci vozili na lodích sudy kysaného zelí, které je chránilo před kurdějemi, nemocí způsobenou nedostatkem céčka. Košťálová zelenina však kromě tohoto vitamínu obsahuje také celou řadu minerálů, kyselinu listovou a nikotinovou. Kyselina listová zlepšuje krvetvorbu. Kyselina nikotinová zase pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a potřebuje ji náš nervový systém.

Zázračná superpotravina

Vitamín C nemusíte čerpat jen ze zelí. V prosinci začíná sezona pomerančů, mandarinek, grepů a pomel. Někteří příznivci celostní medicíny se možná ozvou s námitkou, že importované ovoce nám Středoevropanům neprospívá a citrusy naše tělo ochlazují, ačkoli v zimě je potřebujeme spíš zahřívat. Obecně ale nelze citrusům upírat vysoký obsah antioxidačního vitamínu C a většině z nás chutnají. Nemusíte je však konzumovat pouze na sladko, dobře jdou zakomponovat i do jídel slaných. Hodí se do listových salátů a také skvěle doplňují ryby, třeba v podobě omáčky.

Ještě jedno cizokrajné ovoce má v prosinci svou sezonu, a sice granátové jablko. Je lahodné, ale komplikovaně se jí. Chutná je totiž pouze rubínově zbarvená dužina kolem malinkých semínek, zbytek je hořký a trpký. Rubínová zrnka jsou v plodu bytelně ukrytá – pokud je chcete co nejlépe dostat ven, odřízněte horizontálně vršek jablka a poté ho vertikálně rozřízněte na čtyři díly v místech, kde zrnka nejsou. Jednotlivé měsíčky prohněte a zrníčka vyloupejte do misky. Můžete si z nich vylisovat šťávu – grenadinu, přidat je do listového či ovocného salátu nebo sníst jen tak, vašemu zdraví to prospěje.

Granátové jablko se obsahem antioxidantů řadí k superpotravinám, protože pomáhá proti většině civilizačních neduhů – snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, redukuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy, posiluje imunitní systém, pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku, snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a funguje také jako afrodisiakum.

Mlsání povoleno

Prosinec je měsícem oříšků. Děti je dostávají od Mikuláše, přidávají se do těst na vánoční cukroví. Ořechy a další semena jsou obecně velmi zdravé, obsahují sice dost tuku, ale většinu tvoří prospěšné nenasycené mastné kyseliny, hodnotné bílkoviny a celá řada minerálů a stopových prvků. V předvánočním čase jsou k dostání i druhy, se kterými se jindy nesetkáte – nejvzácnější a nejdražší jsou ořechy makadamové, skvělé jsou pekany, které připomínají naše vlašáky, ale jejich chuť je více kořeněná, vyzkoušet můžete také paraořechy. U všech těchto plodů platí, že čím čerstvější, tím chutnější.

Dalším darem zimy jsou jedlé kaštany. Vůně pečených kaštanů k adventním trhům prostě patří. Škoda jen, že se většinou prodávají kaštany nevalné kvality. Pokud si je budete péct doma, vybírejte pečlivě – plody by měly být buclaté, lesklé, těžké a nedotčené plísní. Na rozdíl od oříšků nejsou kaštany tučné a neobsahují žádnou fruktózu ani glukózu, takže jsou vhodné i pro diabetiky. Příznivě působí na žaludek, žíly, mozek, srdce, a dokonce revma. Naši předkové je používali také jako lék proti kašli. Příjemnější a chutnější léčba než bromhexin, co říkáte?

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče