Menu Zavřít

Co jíst, když je vám čtyřicet?

12. 11. 2010
Autor: profit

Ve 40 letech se váš životní styl začíná podepisovat na vašem zdravotním stavu, který se projeví za 10 a více let. V této době je čas začít svůj jídelníček řešit, abyste později svého nezdravého života nelitovali.

Foto: Photl.com

Pro organismus jsou obzvlášť důležité antioxidanty. Brání stárnutí buněk a s ním spojeným destruktivním procesům, které se v konečném stadiu projeví jako kardiovaskulární onemocnění, Alzheimerova choroba, šedý zákal či nějaký druh rakoviny.

Alkohol (s mírou) povolen

Dostatek antioxidantů vám umožní zestárnout s grácií a zvyšuje pravděpodobnost, že si nebudete plést jména svých vnoučat. Nejvíc antioxidantů obsahuje červené ovoce a zelená zelenina – třeba borůvky, maliny nebo jahody a brokolice, špenát či zelí. Měli byste se snažit sníst alespoň pět porcí denně, přičemž jedna porce odpovídá asi 200 gramů. Za den byste tedy měli sníst celkem jeden kilogram zeleniny a ovoce.

Pokud vás předchozí informace o množství ovoce a zeleniny nepotěšila, možná vám udělá radost to, že v tomhle věku si můžete pravidelně dopřát trochu alkoholu. Prospěje vašemu srdci. Trochou myslíme dvojku vína, sklenici piva či malého panáka tvrdého alkoholu denně. Občas je vhodné pitnou kůru na týden přerušit, aby si tělo na pravidelný přísun alkoholu nezvyklo.

Najděte si novou přítelkyni

Ve 40 také přichází další zpomalení metabolismu, na které si někteří (či spíše některé) stěžují už o 10 let dřív. To souvisí s ubýváním svalové hmoty – svaly totiž energie spotřebují nejvíc. Znamená to, že i když jíte stejně jako dřív, tloustnete. Vaší novou nejlepší přítelkyní by se měla stát vláknina. Jde o tu část rostlinné potravy, kterou vaše tělo neumí strávit, takže si z ní nevezme žádnou energii. Váš žaludek má ale pocit, že je plný, a vy tak nemáte takový hlad, i když toho moc nesníte. Vláknina na sebe navíc umí vázat cholesterol, takže snižuje jeho hladinu a to se vždycky hodí. Nejvíce vlákniny nejdete ve slupkách, ať už těch obilných, luštěninových či ovocných, je tedy vhodné jíst celozrnné pečivo a jablka rozhodně neloupat.

Podobně jako se v tomto věku často zvyšuje hmotnost, zvyšuje se také krevní tlak. Pokud začnete jednat hned, třeba nebudete v budoucnu potřebovat léky. Řešení má jméno draslík – tento minerál nejen snižuje už zvýšený tlak, ale také eliminuje působení sodíku (nejvíc ho je v obyčejné soli), který tlak zvyšuje. Dokonce pomáhá mírnit úbytek kostní hmoty. Aby to všechno fungovalo, je nutné denně přijmout alespoň 4,7 gramu draslíku. Najdete ho třeba v bramborách, banánech, mléce či čočce.

Tělo nám to spočítá

Většina zdravotních problémů vyplývajících z toho, jak jste se během svého předchozího života stravovali, se objeví po 50. roce. U žen dochází k řídnutí kostí (pokud během svého mládí nepřijímaly dostatek vápníku), u mužů je častější zmiňovaný vysoký tlak a kardiovaskulární onemocnění. Obě pohlaví svorně postihuje cukrovka druhého typu a zvýšený cholesterol.

V tuto chvíli je čas na potraviny, které dokážou cholesterol snížit, tedy zeleninu a ovoce, ale také mastné ryby, bohaté na omega3 mastné kyseliny, třeba lososa. Hladinu cholesterolu snižuje také sója, která rovněž obsahuje rostlinné hormony. Ty pomohou ženám lépe se vyrovnat s menopauzou. Vápník už v tuto chvíli zřídlým kostem nepomůže, ale jeho každodenní pravidelná konzumace může tento nevratný proces alespoň přibrzdit.

Sluncem proti depresi

BRAND24

V pozdějším věku už tělo nedokáže tak efektivně využívat minerály a vitaminy a některé pravidelně užívané léky tento stav ještě zhoršují. Je tedy důležité pečlivě hlídat jídelníček nebo začít užívat multivitaminy. Většině starších lidí chybí nejvíc vitamin D. Ten potřebuje každá tělní buňka a jeho dostatek působí preventivně proti rakovině i depresi. Nejvíce vitaminu D získáváme ze slunce, ovšem tělo šedesátiletého člověka ho vytvoří jen 30 procent z množství, které ve stejné situaci vyrobí tělo dítěte. Tvorbě vitaminu D brání také krémy s ochranným faktorem. Malé množství déčka obsahují vejce, margaríny a tučné ryby, ale na potřebnou denní dávku to nestačí, takže v tomto případě jsou tablety na místě.

Lidé ve vyšším věku by si také měli dávat pozor na vitamin B12. Je nutný pro krvetvorbu, ale také správnou funkci nervového systému. Vitamin B12 obsahují vejce, mléčné výrobky a maso, ale v tomto věku už ho tělo z přirozené potravy vstřebává špatně. Je tedy lepší sáhnout po potravinách, které jsou jím obohacené, třeba po snídaňových cereáliích. Staří lidé, kteří mají tohoto typu béčka málo, působí zmateně, zapomínají a jejich duševní schopnosti i koordinace se zhoršují. Pokud má tyto příznaky vaše babička, vezměte ji na krevní testy – nemusí se jednat o stařeckou demenci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).