Menu Zavřít

Co je pro Čecha bohatství? Peníze, zdraví i rodina

8. 9. 2009
Autor: profit

Více než čtvrtina (28 %) dospělých obyvatel České republiky si pod pojmem bohatství jako první spontánně vybaví peníze, téměř stejný počet lidí (27 %) si však tento pojem nejprve spojí se zdravím. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu veřejného mínění provedeného společností GfK Czech. Jak vnímáte bohatství vy?

Autor: Martin Siebert

Muži, mladší lidé a lidé se základním vzděláním mají větší tendenci spojovat si bohatství výhradně s majetkem a penězi. Naproti tomu ženy, starší lidé a lidé s vysokoškolským vzděláním si, kromě majetku, bohatství častěji spojují i s nehmotnými statky – zdravím, fungující rodinou, přáteli, uznáním, osobním pocitem spokojenosti.

Z regionálního pohledu si bohatství s majetkem a penězi výrazně častěji (ve srovnání s celkovou populací) spojují lidé z východočeského regionu, naopak lidé z jihočeského regionu mnohem častěji vnímají bohatství ve vazbě na dobré rodinné vztahy a peníze jsou pro ně relativně méně důležité.

Peníze = žádné starosti

BRAND24

Život bohatých lidí je celkově hodnocen jako bezproblémový, ve všech sledovaných parametrech jsou na tom dle mínění dotázaných lépe nebo alespoň srovnatelně jako zbytek populace. Nejčastěji je bohatým lidem přiznávána výrazně vyšší šance na další zbohatnutí, než jakou mají ostatní.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).