Menu Zavřít

Co je lepší pro vývoz? Koruna nebo euro?

25. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Reakce čtenáře na článek uveřejněný v tištěné verzi Profitu č. 13/2009.

Zaujaly mě názory známých podnikatelů na předchozí vládu. Jsou jistěinspirující, ale pro nás malé, kteří tápeme, bych prosil některé věcirozvést. Pan Čapka, majitel společnosti Brisk Tábor, pádu vládynelituje a říká: „Nevěnovala plnou pozornost přechodu koruny na euro.Z Topolánkovy vlády význam eura nepochopil nikdo. Ztráty z kurzů jdoudo desítek miliónů, což jde na triko vlády. ČSSD se staví k přechodu naeuro lépe.“ Ani pravidelný čtenář ekonomických rubrik nemusí všechápat. Nevím o tom, že by bývalá vláda ČSSD naplňovala maastrichtskákritéria jako podmínku přijetí eura. Pak jsme zákonitě v současnostieuro nemohli mít ani teoreticky.

Z článků a prohlášení zpětně vyplývá, že většina představitelů ČNB eurozatím neprosazovala, neboť na to země nebyla připravena. Je špatnénerespektovat názor ČNB? Jak by se k tomu stavěla opozice?

Z prohlášení viceguvernéra ČNB Miroslava Singera vyplynulo, že by bylkurz přibližně 22 korun za euro, kdybychom je měli jako Slováci.Exportéři si zoufali už při kurzu nejprve 27, pak 26 a ještě méně zaeuro. Jak by si s tím poradil pan Čapka? Rád bych znal jeho názor,neboť také exportujeme a rada úspěšných by nám mohla pomoci. Je proexportéry lepší dnešní kurz ČNB přes 27 korun za euro nebo 22 korun?

Věřím, že odpovědi pana Čapky by zajímaly více lidí, a proto prosím o odpověď pokud možno v Profitu.

Jiří Kubáň jednatel Vakuum servis, s. r. o., Rožnov pod Radhoštěm

Pro české exportéry přijetí eura bylo a je zásadní nutností. Jižněkolik let po sobě vykazovala česká ekonomika příznivé makroekonomickévýsledky, které umožňovaly vládě stanovit termín vstupu do eurozónypodobně jako na Slovensku.

O vstupu a termínu musí rozhodnout vláda – jedná se o politickérozhodnutí, nikoliv přestavitelů ČNB, kteří se stejně ve svýchodborných názorech na přijetí eura značně liší. Bohužel, Topolánkovavláda neměla dostatek politické vůle se k tomuto kroku odhodlata promarnila příležitost. V současné době recese bude plněnímaastrichtských kritérií komplikovanější.

Přesto je pro exportéry rychlý přechod na euro rozhodujícímvýchodiskem. Z tohoto aspektu není rozhodující, zda o přechodu rozhodnevláda pravicová nebo levicová.

BRAND24

Situace je natolik složitá, že proexportéry již neexistuje takzvaně správný kurz koruny. Kurzová rizika, plynoucí z volatility posilující či oslabující měnu, jsou dlouhodobě těžko uspokojivě řešitelná, a to i přes využívání různých nástrojů.

Mojmír Čapka šéf představenstva a generální ředitel Brisk Tábor, a. s.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).