Menu Zavřít

Co hýbe s Čechy

20. 8. 2010
Autor: profit

Pro ty, kdo se zabývají médii, je nejhorší zprávou poslední doby odhalení podzimních vysílacích schémat. Letošní programy televizí se nesou ve znamení (pseudo)reality show. Nova s Markízou mají Talent mánii. Prima s Jojkou mají Česko Slovensko má talent. Nejsem si jista, kolik talentů se urodí. Obávám se trochu, že bude opět přesilovka zpěvu a tance. Případně krotitelů domácích zvířat.

Otázkou ale je, co lidi nutí hledat si prostřednictvím reality show partnera. Farmář, který hledá ženu, ji hledá na Primě. Jestli uspěje, těžko říct. Ale třeba se mu opravdu podaří najít krásnou, hodnou a inteligentní ženu, která bude ochotně vstávat ke kravám. Nebo to dopadne jako všechny ta mámy, co hledají táty… A bude z toho trapnost.

BRAND24

Reality show jsou možná vcelku pohodlný způsob, jak zaplnit vysílací čas, když na nic jiného dramaturg nepřijde a docházejí peníze. Ale upřímně - kolik exhibicionistů je ještě český divák ochoten snést? VyVolení byli kdysi zjevením, podobně jako SuperStar. Dodnes zbyli jen Odhalení.

Média veřejné služby právě teď ukázala, proč existují. Když všichni odplavali rozvodněnými potoky, zůstala po pás ve vodě Česká televize a vysílala. Ku pomoci si vzala své diváky, sociální sítě, digitální telefony s fotoaparáty a videokamerami a vytvořila pod staronovou ideou Národ sobě kontinuální zpravodajství z postižených míst. Perfektní grafika, perfektní komentáře odborníků, hromada důležitých informací a hlavně ta sounáležitost s postiženými. Dozvěděli jste se, že na to vše nejste sami. Že s vámi druzí nejen cítí, ale že vám i pomohou. Dozvěděli jste se, kde si pomoc můžete vyzvednout, někdy i to, kdo ji poskytl a co ho k tomu vedlo. Zážitkové zpravodajství na ČT24, mnohými doteď vnímané jako nadbytečné, se ukázalo být klíčové. Dnes už víte i vy, že i když se vám mnohdy program nelíbí, je Česká televize i vaše televize, a když je nejhůř, máte ji v obýváku. Byť by v něm bylo půl metru vody.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).