Menu Zavřít

Co frčí? Stroje, které mění práci v relax

16. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Jaké výrobky jsou v současnosti mezi zahrádkáři či kutily největším hitem? Jednoznačně ty, které mění práci v hravý odpočinek. Zvyšuje se kupní síla a spotřebitelé si zároveň snaží piplat své domky a zahrádky k dokonalosti. Na odbyt jdou proto dobře sice dražší, ale výkonné a pohodlné stroje.

Jaké výrobky jsou v současnosti mezi zahrádkáři či kutily největším hitem? Jednoznačně ty, které mění práci v hravý odpočinek. Zvyšuje se kupní síla a spotřebitelé si zároveň snaží piplat své domky a zahrádky k dokonalosti.

Na odbyt jdou proto dobře sice dražší, ale výkonné a pohodlné stroje.

„Je patrný ústup od obdělávání půdy, jako je orání.

Lidé naopak stále více pečují o trávníky. Někteří se snaží minimalizovat čas strávený prací na zahradě a jsou pohodlnější.

Výrazně proto roste nákup čtyřkolových sekaček, za kterými nemusíte chodit.

Také se dobře prodávají mulčovače, díky nimž nemusíte trávu sbírat. V kurzu jsou frézy na sníh, které jej tak pohodlněji odstraní než lopata,“ vypočítává Karel Dančák, jednatel firmy Dakr.

„Absolutním hitem jsou nyní zahradní traktory. Jednak proto, že mění pravidelné sečení trávníků v relaxační činnost. Práce s nimi nevyžaduje prakticky žádnou fyzickou námahu a trávník posečou kvalitněji a samozřejmě mnohem rychleji než klasická rotační sekačka,“ potvrzuje Václav Brom ze společnosti Mountfield a připojuje ještě jeden nečekaný důvod popularity zahradních traktůrků: „Svým majitelům přinášejí tyto výkonné a elegantní stroje i určitou osobní prestiž. Zahradní traktory si kupodivu velmi oblíbily také ženy a mladší členové rodin,“ uvádí Brom.

BRAND24

Zároveň potvrzuje příklon zákazníků k sofistikovanějším výrobkům: „Například ze sta prodaných sekaček připadá 65 kusů na sekačky s benzinovým motorem a jen 35 na ty s motorem elektrickým. Před třemi čtyřmi troky to bylo ještě naopak.“

Dalším trendem několika posledních let jsou skládačkové systémy nebo víceúčelové stroje. „Například motorové kosy, s nimiž lze plošně sekat jak běžné zahradní trávníky, tak i nepravidelně udržované travní porosty,“ uzavírá Václav Brom.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).