Co dokáže čaj

13. listopadu 2011, 06:33 - Petra Trnková
13. listopadu 2011, 06:33

Opravdu snižuje čaj riziko onemocnění rakovinou či hladinu cholesterolu v krvi? Zjistili jsme, která tvrzení jsou podložená vědeckým výzkumem a která vaří z vody.  

Foto: Profimedia.cz

Letní koktejly a vychlazené džusy v tomto ročním období střídá svařené víno a čaj. Právě o čaji se v posledních letech často tvrdí, že je téměř zázračným elixírem na většinu neduhů. Je pravda, že nálev z čajových lístků obsahuje vysoké množství antioxidantů, které působí jako prevence řady civilizačních chorob. Některé zdravotní účinky čaje však věda dosud neprokázala – čaj nejspíš nevyléčí vaši depresi ani vám neuleví od alergie. Zrovna tak nedokáže zvýšit plodnost.

Čtyři barvy má…

Zelený, bílý, černý či polofermentovaný čaj. To všechno jsou nálevy připravené z lístků stejné rostliny, tedy čajovníku čínského, latinsky camelia sinnensis. Ostatní „čaje“, třeba heřmánkový, mátový, rooibos či maté, nesou své označení neprávem, jedná se totiž o nálevy připravované z jiných druhů rostlin.

Zmiňované čtyři druhy pravého čaje se pak liší tím, jakým způsobem se zpracovávají čajové lístky po sklizni. To ovlivňuje nejen chuť, ale také obsah prospěšných látek. Černý čaj se připravuje z lístků, které se nechají zavadnout a poté plně zoxidovat, polofermetovaný čaj se po zavadnutí nechává oxidovat pouze částečně, zelený vůbec a bílý čaj se nenechává ani zavadnout.

Všechny čtyři typy čaje jsou bohaté na polyfenoly. Jedná se o specifický druh antioxidantu, který dokáže chránit před poškozením buněčné DNA; právě to může totiž následně vést k rakovinnému bujení a dalším onemocněním. Jsou to tedy polyfenoly, které vynesly čaj v mnoha vědeckých výzkumech na piedestal.

Většina studií se věnovala čaji černému, který představuje tři čtvrtiny z celkového objemu vypitého čaje, a čaji zelenému, který se pije nejvíce v Japonsku a Číně. Z těchto dvou druhů se jako zdravotně přínosnější ukázal čaj zelený. Obsahuje totiž vyšší množství zmiňovaných polyfenolů, konkrétně druh nazývaný katechin.

Povzbudí srdce i mozek

Podle závěrů různých studií snižuje pití pěti šálků zeleného čaje denně riziko onemocnění prostaty, vaječníků, rakovinou plic i kolorektálním karcinomem. U rakoviny prsu a ostatních typů nádorů však pozitivní vliv prokázán nebyl. Co se týče čaje černého, zdá se, že by mohl příznivě působit na snížení rizika rakoviny vaječníků, ale pravděpodobně je neúčinný u rakoviny žaludku a kolorektálního karcinomu.

Čaj má pozitivní vliv také na fungování našeho mozku – další z průzkumů ukázal, že pokud denně vypijete jeden až čtyři šálky černého či zeleného čaje, snižujete riziko, že v budoucnu onemocníte Parkinsonovou chorobou.

Jedna japonská studie se pro změnu zabývala vlivem čaje na naše srdce. Ukázalo se, že pití čaje může působit preventivně či oddálit riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami. Čaj dokáže snížit hladinu špatného LDL cholesterolu i škodlivých triglyceridů v krvi. U dospělých pacientů, kteří pili pět a více šálků zeleného čaje denně, se riziko infarktu a mrtvice snížilo o 26 procent ve srovnání s těmi, kteří pili pouze šálek denně či čaj nepili vůbec.

Zelený čaj je vhodný i pro ty, kdo chtějí zhubnout – dokáže totiž mírně zrychlit metabolismus, takže za den spálíte o pár kalorií více. Čaj rovněž obsahuje fluorid a mohl by tak mírně snižovat riziko vzniku osteoporózy. Milovníky čaje prý méně často trápí zubní kaz.

Chytré popíjení

Zmiňované výsledky vědeckých výzkumů vypadají víc než slibně, přesto je třeba je dále klinicky ověřit. Většina studií s reálnými pacienty byla totiž vedena pouze metodou pozorování, vědci tedy nemohou se stoprocentní jistotou říci, zda lepší zdraví těch, kteří pijí čaje hodně, je skutečně způsobeno tímto zvykem, nebo má jinou příčinu. Další studie týkající se chemických látek obsažených v čaji pak probíhaly v laboratořích či na zvířatech, v lidském těle se pak stejné látky mohou chovat trochu odlišně.

Nelze se tedy bohužel spoléhat na to, že pokud budete čaj popíjet od ráno do večera, všechny nemoci se vám obloukem vyhnou. Vědci se však přesto shodují, že pět šálků čaje denně vám rozhodně neublíží, spíše naopak. Čaj se prostě řadí k těm zdravějším nápojům, které si můžete vybrat.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče