Menu Zavřít

Co dlouho ukrývala zem

13. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Archeologie
Co dlouho ukrývala zem
Nákrčník, spona, dva náramky a jeden pár nánožníků z druhé poloviny čtvrtého století před Kristem jsou nejstaršími archeologickými nálezy z okolí Hostivice nedaleko Prahy. Archeologové je objevili při výzkumu, který předcházel výstavbě logistického areálu Tulipan park společnosti Segro. Vedle tohoto hrobového inventáře pocházejí z doby laténské také dvě nádoby, jejichž původ archeologové určili na třetí století před Kristem. Průzkum u Hostivice byl úspěšný také díky odkrytí tří studní s dřevěnou konstrukcí z mladšího období doby stěhování národů, tedy z první poloviny šestého století. Ve střední Evropě je to nález výjimečný.
Pracovníci Středočeského muzea v Roztokách u Prahy za finanční podpory developera Segro ČR nechali vyrobit bronzové repliky nalezených artefaktů z doby laténské a spolu s pohřebními nádobami, přesleny, kamennými i kostěnými nástroji, keltskými šperky a fotografiemi z výzkumu je vystavují v expozici Co ukryla zem… Ta je do 14. září otevřena v zámecké kapli v Hostivici.
Popisek:
Působivost výstavy archeologoických nálezů umocňuje originální prostředí zámecké kaple
Martin Mašek

Dandy look se vrací
Dandy styl, který těží z kombinace dámských a pánských prvků, jako jsou vestičky, košile, kravaty a čapky, označuje za nejzajímavější módní trend současnosti Soňa Jelenová. Módní návrhářce a spolumajitelce ateliéru DeaDia také umožňuje doplňovat designovou módu konfekčními kousky. „Není umění přijít do značkového obchodu a svléknout figurínu ve výloze. Ráda doplním značkovou věc oděvem z konfekce. Nebráním se ani úlovkům ze secondhandu. Právě takové kombinace patří k nejvydařenějším, protože do nich nositel vložil vlastní fantazii a invenci,“ říká Jelenová.
„Při naší jarní kolekci jsme spolupracovali se španělskou značkou Springfield, která nabízí pánskou streetwearovou konfekční módu,“ konkretizuje Jelenová. A jaké oblečení a doplňky by měly tvořit dle jejího mínění základ ženského šatníku? Bílá košile, džíny, koktejlky a trenčkot, z doplňků kvalitní kabelka, boty a sluneční brýle. Připomíná, že k oblečení je dobré přistupovat s citem, nepřekombinovávat.
Modely DeaDia si oblíbily zejména manažerky, nosí je řada právniček, konzultantek, majitelek a jednatelek společností. V nedávné době Soňa Jelenová navázala spolupráci s obchodníky z Jižní Ameriky, modely DeaDia tak bude možné koupit například v buticích v Brazílii
Mezníky Soni Jelenové
1984 – Soutěž mladých talentů Zenit (4. místo)
Spolutvorba kostýmů pro film Miloše Formana Amadeus
2004 – Spolupráce na kolekci exkluzivních společenských šatů pro kanadské velvyslanectví v Praze
2005 – Vznik značky DeaDia-Fashion
Popisek: Modely jarní kolekce se vždy skládají z kombinace modelu DeaDia a konfekce značky Springfield

Máte-li cestu do Londýna…
Pomoc postiženým virem HIV/AIDS je smyslem činnosti sdružení Nelsona Mandely 46664. Název vznikl z Mandelova čísla 466, pod kterým byl evidován při svém sedmadvacetiletém věznění, a letopočtu 64, což je rok, ve kterém byl odsouzen.
Značka Louis Vuitton u příležitosti Mandelových devadesátin nyní připravila exkluzivní přívěsek ve tvaru identifikační vězeňské známky, a to ze žlutého zlata s černým okrajem. Přívěsek vyjde v limitované edici, která bude mít symbolicky 466 kusů. Na přívěsku bude vyryto: 46664 Louis Vuitton.
Cena přívěsku bude 1700 eur a část zisků z prodeje bude věnována na účet Mandelova sdružení. Přívěsky budou koncem června ke koupi jen v prodejnách značky Louis Vuitton v Londýně a Johannesburgu.

Kašpárek v rohlíku a ve stanu
Praha, Police nad Metují, Hronov, Holice, Hradec Králové, Častolovice, Brno, Dvůr Králové nad Labem, Kolín, Smržovka, na Slovensku Trenčín. To jsou místa, která v rámci letního turné navštíví hudebně-divadelní projekt Kašpárek v rohlíku. Přitom například v Praze, v níž se již zúčastnil festivalu Mezi ploty, a v Hradci Králové vystoupí několikrát.
Po vzoru svých dávných kočovných předchůdců vyráží Kašpárek v rohlíku s velkým stanem, s nímž obrazí o prázdninách hudební a divadelní festivaly, se show ve stylu bejbypanku dokazujícím, že rodiče i děti se mohou bavit společně bez infantilního šišlání.
Základem programu je představení Jihočeského divadla Kašpárek v rohlíku a s ním související koncert, v němž zpívají například David Koller, Blanka Šrumová, Milan Cais z Tata Bojs či Mardy z Vypsané Fiksy. Kromě nich se v bejbypankovém stanu vystřídají například kapely Traband, Folk3mail, Hm a několik divadelních kusů odehrají Buchty a loutky.

BRAND24

Popisek
Při tradičním Dni rekordů v Pelhřimově padlo další „nej“. Na Masarykově náměstí bylo deset mužů přilepeno podrážkami bot sekundovým lepidlem k podložkám a za ně zavěšeno hlavou dolů. Museli tak vydržet nejméně deset sekund, což se podařilo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).