Menu Zavřít

Co chybí a přebývá panelákům?

29. 9. 2008
Autor: Euro.cz

I dnes některé nové bytovky připomínají králíkárny.

Ke psím boudám někteří estéti přirovnávali v závěru 20. století paneláky. Nevzhledné, šedivé, nenápadité krabice, jedna poskládaná vedle druhé tak, že se v nich obyvatelé i těžko orientovali. Když se večer člověk procházel sídlištěm, rozsvícená okna nabízela jednu domácnost jako druhou, zvláště kuchyně se svými linkami byly jak odlité z jedné formy. Přitom kuchyně byly jen částí celé hrůzy, navlas stejná sídliště stála po celé republice. Fakt architektonický tvůrčí unikát, ve kterém dnes bydlí třetina Čechů. Podle mne docela hrůzná představa, když si uvědomím, že určitě nedojde na sliby o zbourání těchto lidských králíkáren.

Miliony rodin v nich dál budou muset mít své domovy, a tak je jen logické, že chtějí, aby se vylepšily, modernizovaly, přizpůsobily současným standardům. Lidé šperkují nejenom vzhled svých paneláků, ale především se zaměřují na dvě nejslabší místa objektů – bytová jádra a úniky tepla. Odborníci tvrdí, že když se odstraní tyto dva problémy, mohou paneláky sloužit celkem dobře dalším generacím.

A mají pravdu. Když se dnes projdu některými sídlišti, na první pohled už ani vzdáleně nepřipomínají dřívější až odpudivou jednotvárnost a šeď. Svou barevností a úpravností působí mnohem příznivěji. A kdo vejde do takového domu, najde v bytech nové koupelny, podlahy, dveře, okna i kuchyně. Ti, kteří modernizovali paneláky z gruntu, dnes bydlí na slušné úrovni. Dokonce bych si troufla tvrdit, že některé byty jsou i lepší než ty, které vznikají dnes a stojí nekřesťanské peníze.

Vždyť jsou to často opět jen králíkárny. Sice barevnější, vybavenější, ale kdybychom si tohle odmysleli, tak jde o klasické panelákové byty, jimž dokonce chybí kuchyně. Je až zarážející, jak se podařilo investorům přesvědčit klienty, že tato úspora je vlastně módní trend a kdo nemá kuchyň, ten je cool. Přitom i slepí musí vidět, že kuchyňské kouty snižují kvalitu bytů. Zato ji zvyšují takzvaná garážová stání.

BRAND24

Odmyslíme-li si stáří paneláků a s tím související technologie a vybavení, najdeme jen dva podstatné rozdíly od dnešních bytovek. Na novodobých sídlištích už nepostává tolik vozidel, protože jim architekti vyčlenili místa v podzemí. Zato hospodyňky přestávají vyvářet, protože koho by bavilo kvůli návštěvám v obýváku neustále cídit kuchyňskou linku.

Nejsme trochu divní, když jsme bydlení vylepšili hlavně našim automobilům?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).