Menu Zavřít

Co čekat, když vám interiér bytu navrhuje profesionál

27. 1. 2011
Autor: profit

Toužíte po elegantně sladěném domově, ve kterém bude radost přebývat a jímž se rádi pochlubíte návštěvám? Pokud se na jeho tvorbu necítíte sami, pomůže bytový návrhář.

Foto: Bouwfonds

Tam, kde obyčejný smrtelník vnímá jen prázdné stěny, oni vidí možnosti, barevné místnosti s originálními dekorativními prvky i praktickými úložnými prostory. Vše elegantně sladěné do jedné obyvatelné harmonie. Bytoví architekti a designéři si za své služby účtují i tisíc korun za hodinu. Do jejich práce se promítá celý životní styl dané doby, vkus a přání klienta a v neposlední řadě osobnost jich samotných.

Váš život, vkus i byt

Svěříte-li zařízení svého domova profesionálovi, připravte se na výslech. Přestože každý architekt či designér promítá do své práce vlastní „rukopis“, výsledné dílo by mělo být především o vás. Kromě otázek týkajících se vašich přání ohledně barev a

materiálů proto dojde i na životní styl. Budou se v místnostech pohybovat děti a zvířata? Pořádáte večírky? Čtete, cvičíte, lenošíte, sbíráte kalíšky na vejce? To vše vám místnosti musí umožnit. Samozřejmou otázkou je pak rozpočet na zařízení bytu. „Teprve na základě těchto poznatků navrhujeme možné interiérové řešení, kde přirozeně uplatníme svou tvořivost,“ přibližuje Milena Bejkovská z architektonického a designérského studia Aka Home Staging, které v současné době spolupracuje s developerskou společností Ekospol. Schopný bytový návrhář podle ní klientův osobní vkus nanejvýš mírně usměrňuje, a to až ve chvíli, kdy je přesvědčen, že jsou vznesené požadavky nereálné.

Jisté mantinely jsou samozřejmě dány typem bytu, jeho velikostí a dispozicemi. Návrhář musí myslet na dostatečné průchody a takzvané funkční zóny. Někde se schází společnost, jinde se spí. „Důležité je praktické uspořádání celého nábytkového vybavení, především kuchyňské linky, která bývá v bytě dominantním prvkem,“ říká Silvie Kubinová, manažerka interiérového vybavení v developerské společnosti Finep.

Není čas pečovat o sochy

Dnešní rychlá doba plná povinností fandí bytům, s jejichž údržbou není moc práce. „Ženy již nejsou hospodyňkami, které mají čas dlouhé hodiny oprašovat sošky a vyřezávané detaily na nábytku,“ přibližuje Dana Krčmářová, bytová designérka z ateliéru Live In Itt. Lidé tak stále více tíhnou k nábytku, který se udržuje lehce. Co se týče stylů interiéru, barevnosti a dekorací, důležité slovo má oděvní móda. Ta se však vyvíjí zběsilým tempem. „Trendy se tam střídají několikrát do roka, takže do interiérů prosáknou jen nejsilnější tendence,“ říká Krčmářová. Výrazným současným trendem je podle ní obliba světlých elegantních interiérů, s minimem dekorací a barev. V kurzu jsou přírodní materiály, což odráží celkovou ,bio‘ náladu ve společnosti . Mezi barvami prý vévodí bílá, béžová a karamelová. „V aktuálních trendech je i příklon zpět k prvkům tradičního řemesla, viditelným čepům strojů či rámovým konstrukcím nábytkových dvířek,“ popisuje designérka. Ty nejmodernější interiéry nejsou strohé a chladné, ale připomínají útulný styl jihofrancouzské Provence.

Prostor, který žije s majitelem

BRAND24

Mezi přírodními materiály kraluje dřevo, nejlépe opravdové, masivní, ve svých přírodních odstínech. Struktura dřeva, nábytkáři nazývaná fládr, patří mezi přirozené ozdoby interiéru. Dřevo má tu výhodu, že nevychází z módy. Už dlouhá tisíciletí působí na člověka útulným a uklidňujícím dojmem. „Oblibě se těší i nábytek z exotických dřevin. Z módy ale nevycházejí ani chladnější materiály jako kámen a kov, přičemž žádanou povrchovou úpravou je stále vysoký lesk. Oblíbené jsou také sklo či chrom,“ říká Silvie Kubinová.

Jako celek pak podle bytových návrhářů nezestárne funkční, originálně řešený interiér. Nemusí být nutně zařízen podle poslední módní vlny a stát majlant. Základem je, aby svým obyvatelům sloužil v každé etapě života. „Interiér bytu, ve kterém se skutečně žije, se musí měnit, aby nezevšedněl. Pokud ne zásadně, tak alespoň novými doplňky,“ upozorňuje Milena Bejkovská. Z tohoto úhlu pohledu není vlastně interiér nikdy dokončen. Bytový architekt by měl být schopen zanést do návrhu i budoucnost bytu, aby se potřebné úpravy majiteli zbytečně neprodražily.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).