Menu Zavřít

ČNB: záporné sazby?

31. 3. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Dnes se k projednání měnové politiky sejde bankovní rada České národní banky. Předmětem diskuze bude hodnocení rizik stávající inflační prognózy, která byla publikována počátkem února. Na únorovém zasedání prodloužila bankovní rada trvání kurzového závazku.

Zaznělo, že v letošním roce k jeho opuštění nedojde s tím, že bankovní rada vidí jako pravděpodobné jeho ukončení v první polovině příštího roku. Zajímavou zprávou bylo oznámení, že rada vážně diskutovala problematiku zavedení negativních úrokových sazeb. Co lze tedy od dnešního zasedání očekávat? Pokud jde o samotné nastavení měnové politiky, žádnou změnu nepřepokládáme.

Opuštění intervenčního režimu i nadále očekáváme v prvním čtvrtletí roku 2017. Z pohledu finančních trhů bude bezesporu zajímavé sledovat, jakým způsobem se bude vyvíjet diskuze ohledně možnosti zavést záporné měnově-politické sazby i v České republice. My zavedení negativních úrokových sazeb nepředpokládáme.

Pouze v extrémním případě zvýšeného spekulativního přílivu kapitálu a zvýšeného tlaku na udržení kurzového závazku lze o této variantě uvažovat. To samozřejmě nevylučuje, že ČNB bude o negativních sazbách hlasovat, což koneckonců nedávno připustil i guvernér Singer.

I ve světle nedávného rozhodnutí Evropské centrální banky a následného komentáře prezidenta ECB Draghiho, že úrokový nástroj se vyčerpal, je snížení českých sazeb na dnešním zasedání téměř vyloučené. Nicméně samotný fakt, že by se o tom hlasovalo, by bylo možné vnímat jako verbální intervenci proti koruně, a to zejména pokud by se v bankovní radě našel pro záporné sazby hlas.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

ECB: Banky v eurozóně zvládají nízké sazby, problémy jsou zděděné

ECB: Dvouprocentní inflaci zajistíme. Máme k dispozici další nástroje

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).