Menu Zavřít

ČNB kontroluje J&T Banku

11. 5. 2016
Autor: Euro

Česká národní banka zahájila v prosinci loňského roku s J&T Bankou správní řízení. J&T Banka to uvedla v nedávno zveřejněné výroční zprávě za uplynulý rok. Správní řízení bylo zahájeno na základě dohlídky centrální banky přímo v J&T Bance.

„V rámci dohlídky byly zjištěny některé nedostatky v nastavení interních procesů banky a byla také zjištěna jednorázová pochybení při obchodování na kapitálových trzích,“ připouští marketingový ředitel skupiny J&T Petr Málek a dodává: „Procesní nedostatky většinou souvisí s nedostatečným zapracováním regulatorních požadavků z posledních let a v některých případech také s nutností posílit interní procesy a kontroly v souvislosti s růstem banky“.

Samotná ČNB správní řízení s J&T Bankou nekomentovala. „Vzhledem k povinnosti zachovávat mlčenlivost se ČNB jako výkonný orgán dohledu nad finančním trhem standardně nevyjadřuje k jednotlivým subjektům a konkrétním případům,“ sdělil k dotazům serveru Euro.cz mluvčí ČNB Marek Zeman.

Přečtěte si rozsáhlý rozhovor týdeníku Euro s šéfem České spořitelny:

Největší problémy? Hazard a porno, říká šéf spořitelny

Šéf České spořitelny Tomáš Salomon.

J&T Banka nicméně již na výhrady ČNB reagovala. „Banka systémové nedostatky aktivně řeší, k některým zjištěním však vznesla námitky, resp. rozporuje zjištěné závěry. Správní řízení je standardním postupem pro vypořádání se s těmito námitkami a také s určením případných postihů ze strany regulátora,“ říká Málek. Podle něj je současný stav dán prudkým rozvojem banky v posledních letech a „s tím spojenými rostoucími nároky na procesní nastavení, tak i řadou požadavků, které na bankovní sektor v posledních letech klade nová regulatorika“.

BRAND24

Skutečností je, že po finanční krizi v roce 2008 se celosvětově požadavky úřadů na finanční instituce výrazně zvýšily s cílem zamezit opakování krize.

Ostatně vysokou míru regulace ze strany politiků vidí jako velké riziko pro banky šéf České spořitelny Tomáš Salomon. „Nebráním se regulaci, která má v sobě nějaký selský rozum. Ve chvíli, kdy se však z toho stane populismus a kdy se v duchu pseudoochrany spotřebitele rozpoutá hon na regulatorní opatření, tak to může být pro odvětví velmi složité,“ uvedl v rozhovoru pro týdeník EURO Salomon.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).