Menu Zavřít

ČNB: Inflace letos dočasně vzroste i kvůli zvýšení DPH těsně nad tři procenta

10. 2. 2012
Autor: profit

Nová makroekonomická prognóza České národní banky předpokládá, že celková inflace v roce 2012 dočasně vzroste zejména v důsledku zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) těsně nad tři procenta, od začátku roku 2013 se pak sníží pod dvouprocentní inflační cíl. 

Foto: Profimedia.cz

 Prognóza uvádí, že celková meziroční inflace se v letošním roce vlivem změn nepřímých daní dočasně zvýší těsně nad tři procenta. Předpokládá přitom, že část dopadu zvýšení DPH z 10 procent na 14 procent od ledna 2012 byla s předstihem promítnuta do cen potravin už v závěru roku 2011. Po odeznění primárního vlivu zvýšení DPH pak v roce 2013 celková inflace klesne pod dvouprocentní inflační cíl. Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, se na celém horizontu prognózy bude pohybovat v blízkosti inflačního cíle s lehce klesající tendencí a v roce 2013 se dostane mírně pod inflační cíl. Dopady zvýšení DPH do inflačních očekávání a mezd jsou předpokládány nevýrazné.

V letošním roce se očekává stagnace ekonomické aktivity na úrovni předchozího roku (tj. nulový růst hrubého domácího produktu - HDP), která bude odrazem výrazného zpomalení zahraniční poptávky a pokračující domácí fiskální konsolidace. Utlumená zahraniční poptávka se promítne do záporných příspěvků čistého vývozu a investic do zásob. Příspěvky ostatních výdajových složek HDP budou dosahovat mírně kladných hodnot. K obnovení růstu reálné ekonomické aktivity dojde až v roce 2013 (na 1,9 %) v souvislosti s oživením zahraniční poptávky. Růst HDP v příštím roce nepodpoří z výdajových komponent pouze spotřeba vlády, která poklesne v důsledku očekávaných výdajových škrtů.

BRAND24

Na trhu práce se uvedený vývoj ekonomické aktivity podle prognózy banky projeví dočasným poklesem celkové zaměstnanosti ve druhé polovině roku 2012. K opětovnému, byť nevýraznému růstu se celková zaměstnanost vrátí až ve druhé polovině roku 2013, což se projeví v jen nepatrném snížení obecné míry nezaměstnanosti. S očekávaným vývojem ekonomické aktivity a zaměstnanosti bude korespondovat zpomalení růstu průměrné mzdy v podnikatelské sféře v letošním roce a zesílení dynamiky jejího růstu v roce 2013. Mzdy v nepodnikatelské sféře porostou v obou letech umírněným tempem.

Nominální měnový kurz vůči euru bude pozvolna posilovat z aktuálně oslabené úrovně, odrážející dopady dluhové krize v eurozóně. S prognózou je konzistentní stabilita tržních úrokových sazeb v nejbližším období a jejich následný mírný pokles. Směrem k poklesu úrokových sazeb působí na celém horizontu prognózy utlumené domácí inflační tlaky a nízká hladina zahraničních úrokových sazeb. V první polovině roku 2012 jsou tyto protiinflační tlaky, jak ČNB uvádí, kompenzovány zvýšenou inflací včetně výhledu regulovaných cen a oslabením měnového kurzu. Úrokové sazby zároveň nereagují na předpokládaný dočasný nárůst celkové inflace nad cíl v letošním roce z titulu primárních dopadů změn nepřímých daní, na které je standardně uplatňován institut výjimek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).