Menu Zavřít

Cizí majetek při exekuci

24. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Jako podnikatel jsem již bohužel absolvoval několik exekucí. Po několika návštěvách soudních exekutorů už nemám doma nic cenného a dluhy nyní splácím. Můj dospělý syn, který žije v mém domě, si za své peníze koupil počítač. Může vše doložit fakturou, navíc si jej částečně pořídil na leasing.

Mohu ubránit synův majetek před exekutorem, který přijde vymáhat mé dluhy?

podnikatel z Jablonce nad Jizerou

Ano, synův majetek můžete ubránit. Podle zákona může zaměstnanec soudního exekutora v bydlišti dlužníka zajistit jeho movité věci. Problémem však je, že při tomto zajištění obvykle není možné zvlášť se zabývat každou zabavenou věcí - takže může dojít k zadržení předmětů, které jsou vlastnictvím třetí osoby. Zkoumáním vlastnictví k jednotlivým věcem přímo na místě se zaměstnanci exekutora obvykle nezabývají.

Pokud však váš syn prokáže (fakturou, smlouvou a podobně), že je vlastníkem počítače, soudní exekutor může přístroj vydat. To platí pouze za podmínky, že doložené doklady budou věrohodné.

BRAND24

Druhou možností obrany je podání takzvané vylučovací žaloby. Takové právní řešení lze uplatnit v případě, že se synovi nepodaří před exekutorem spolehlivě prokázat vlastnictví počítače. O případném vyloučení věci z exekuce pak rozhodne soud.

Více možností obrany před neoprávněným zabavením věcí tuzemský právní řád neposkytuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).