Menu Zavřít

Cizí firmy již vlastní přes dvě pětiny domácího kapitálu

16. 3. 2010
Autor: profit

Zahraniční společnosti již vlastní přibližně 43 procent celkového kapitálu 2,078 bilionu korun v českých firmách. Nejvíce podílů mají Nizozemci, Němci a Rakušané.

Autor: Artklee

Objem zahraničního kapitálu v českých firmách za poslední tři roky vzrostl o 200 miliard korun, zatímco objem českého stoupl o 150 miliard Kč. „Převaha českého kapitálu je dána zastoupením malých a středních podniků v tuzemské podnikatelské sféře,“ uvedla analytička kapitálové agentury Čekia Petra Štěpánová.

CONTENT24

Vlastníci se sídlem v Nizozemsku drží více než čtvrtinu z celkové hodnoty registrovaného kapitálu v českých firmách, který je kontrolován zahraničními subjekty. Následují Němci s 12 procenty a Rakušané s deseti procenty. „Nizozemské společnosti jsou zakládány z důvodu daňové optimalizace a ovládají v ČR zejména velké podniky,“ dodala Štěpánová. V první desítce největších zahraničních vlastníků figurují rovněž Lucembursko a Kypr.

Podle četnosti výskytu cizího kapitálu v jednotlivých firmách dominují Rusové, s odstupem následují Němci a Ukrajinci. V maloobchodu a drobných službách často působí firmy s vlastníky z Ruska, Ukrajiny, Číny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).