Menu Zavřít

Citronové šílenství v Mentonu

10. 3. 2012
Autor: profit

Sochy z citronů, alegorické vozy z citronů. Celé město v barvách citronu. Citrony k jídlu, citrony jako výzdoba. To je dvoutýdenní Festival citronů ve francouzském městě Menton, který probíhá právě v těchto dnech.

 

Foto: Tomáš Hájek

Možností, jak využít citrusové plody, je spousta. Jistě každého napadnou různé štávy, limonády, sirupy. Tropické ovoce se běžně konzumuje samo o sobě, citron se dává do čaje… Také citronové bonbony jsou běžné. Možná vás napadne ještě něco málo, ale tím výčet asi skončí. Budete si to myslet, než navštívíte Menton. Tohle malé městečko na francouzském Azurovém pobřeží nemá o moc více než citrusy, ale právě proto stojí za návštěvu.

Kdy slavnosti vznikly?

Zjistit, kdy přesně vznikl Festival citronů v Mentonu, není jednoduché. První zmínky o jakýchsi slavnostech těchto tropických plodů pocházejí už z roku 1882, kdy oslavy, kterých se osobně zúčastnila královna Viktorie, skončily velkolepým ohňostrojem nad zátokou Garavan.

Téměř o 50 let později v roce 1928, kdy byla oblast Mentonu stále největšími producentem citronů v Evropě, přišli místní hoteliéři s nápadem uspořádat v zahradách hotelu riviéra výstavu květin a citrusových keřů. Ta sklidila takový úspěch, že o rok později se přesunula do ulic města, kterými projížděli speciální vozy nejen s citronovníky, ale také s krásnými dívkami. Festival, jak ho známe v dnešní podobě, vznikl v roce 1935.

Všechno, s čím se tam setkáte, má něco z citronu. Citrusové mýdlo nebo citrusový šampon nádherně voní něčím, co u nás neznáme. Mají tu i citronové marmelády s kousky citronové kůry a sardinky v oleji s citrusy byly rovněž zážitkem.

A v citrusové náladě lze pokračovat. Už malá procházka historickým centrem vám napoví, že i barvy se tu točí v citrusovém rytmu. Fasády domů, výklady obchodů nebo třeba prostírání v řadě restaurací, to vše je vidět v oranžovo-žluté barvě.

Mamut i kůň z citronů

A když navíc v těchto dnech dorazíte na Avenue Boyer, čeká vás asi největší překvapení ze všech.

Místní park se totiž právě na konci února už každoročně od 30. let minulého století promění v galerii. Konkrétně v galerii plnou soch. K vidění byly v minulosti nejrůznější skulptury jako obří mamut, mayský kalendář, římský palác či trojský kůň. To by nebylo nic tak překvapivého, řada měst má sochy v ulicích. Tyhle jsou ale také všechny z našeho oblíbeného materiálu – z citrusů!

Menton

Francie má v současnosti už na 63 milionů obyvatel a jejích téměř 550 tisíc kilometrů čtverečních ji řadí mezi nejrozlehlejší státy Evropy. I díky tomu patří k zemědělským velmocem a mezi největšími producenty ovoce a zeleniny je právě oblast kolem velkoměsta Nice v jihovýchodním cípu země. Tato oblast se těší teplému středomořskému klimatu. Oblast také těží z turistického ruchu, protože se zde nachází vyhlášená francouzská riviéra. Francouzské městečko Menton leží takřka na hranici s Itálií. Vedle samotného Festivalu citronů stojí za pozornost také Muzeum Jeana Cocteaua, které je umístěno ve starobylé pevnosti na pobřeží. Pokud vás město začne nudit, vlakem se dá za pár minut dostat třeba do Monaka nebo do města Nice, kde souběžně probíhá slavný karneval.

Jak se tam dostanete

Do Mentonu se dostanete několika způsoby. Asi nejjednoduší a také nejrychlejší je letenka z Vídně do Nice, která se dá pořídit za cenu kolem tří tisíc korun. Odtud je to do Mentonu několik zastávek vlakem. Další varinata je vlastní vůz, přičemž z Prahy přes Mnichov je to do Mentonu asi 1 200 kilometrů, a tedy kolem 12 hodin jízdy.

Kde se můžete ubytovat

Možností ubytování je ve městě spousta, i v době festivalu se dají najít volná místa. Jedno z nejlevnějších ubytování nabízí Etap hotel v klidné oblasti na pobřeží u italské hranice.

Právě v těchto dnech byste se mohli ocitnout uprostřed neobvyklé slavnosti: Festivalu citronů v Mentonu. Původní nápad vznikl v hlavě místních hoteliérů. Přemýšleli, jak v zimním období zabavit nejen místní obyvatele, ale především přilákat nové hosty. A nutno říci, že se jim to povedlo. Menton se každoročně plní tisíci návštěvníky, kteří přijedou obdivovat umění „citrusosochařů“ a bavit se nočními průvody s tanečníky a hudbou až do rána. Návštěvnosti jistě pomáhá také skutečnost, že v týchž dnech se v nedaleké Nice koná slavný karneval, ale to ničemu nevadí. Mentonský festival totiž nemá ve světě obdoby.

Zvláštní klima Tajné riviéry

Menton leží jen několik stovek metrů od italské hranice mezi kopci a útesy. Právě poloha města je ideální pro růst pomerančů, mandarinek a citronů. Zatímco v Nice šíleně fouká, Menton je před nepřízní počasí ukryt. Dokonce se mu podle jeho vklínění do pobřeží začalo přezdívat Tajná riviéra a počasí je tu opravdu mnohem mírnější než v okolních městech.

Projít historické centrum není nijak náročné, rozhodně se ale vyšplhejte ke katedrále st. Michel. Je to jeden z nejkrásnějších barokních kostelů v regionu. I jeho historie je velmi zajímavá. Jen pro příklad: ve sklepeních kostela se dlouhou dobu konaly kremace. Menton neměl totiž dlouho svůj vlastní hřbitov, a tak zde nechali své zemřelé zpopelnit zejména chudší obyvatelé města, kteří neměli peníze na to, aby pohřbili své blízké na hřbitově v jiném městě.

Hřbitov dnes v Mentonu už samozřejmě mají a právě z něj nebo z jeho okolí je nádherný výhled na Sluneční zátoku. Menton je klidným lázeňským městem, které vyhledávají zejména francouzští důchodci, kteří sem jezdí odpočívat. Odpočinek tady odjakživa vyhledávali nejen senioři, ale také řada umělců a bohatých lidí z celé Francie. Bylo jaksi otázkou společenského postavení strávit zde zimní měsíce. A tak vznikl také festival citrusů, který si kladl za cíl přinést místním hostům další důvod, proč se do Mentonu vracet. Tenhle záměr vyšel.

Ovocné sochy udržují speciální „opraváři“

Zábava s tropickým ovocem – Festival citronů – přiláká každoročně do Mentonu přes 200 tisíc návštěvníků z celého světa. Obří, i několik metrů vysoké sochy jsou jen jedním z lákadel. Prohlédnout si všechny aktuální výtvory v centrálním parku samozřejmě patří k festivalu. Jen pro pořádek, místní citrusy jsou tak kvalitní, že tuny pomerančů, mandarinek a citronů, z nichž vznikají obří sochy, jsou do Mentonu přiváženy.

V průběhu festivalu je třeba některé plody průběžně vyměňovat, a tak můžete mezi sochami pozorovat „opraváře“ s kyblíkem pomerančů a dlouhými kleštěmi, kterými přezrálé či poškozené citrusy vyjímají ze soch a mění je za nové. Tahle improvizovaná zahrada se během festivalu několikrát promění také ve velkolepou světelnou show.

BRAND24

Mnohé obří citrusové sochy se objeví i při několika mamutích slavnostních průvodech městem na speciálních alegorických vozech. Na slunečné promenádě se v rámci festivalu střídají nejen citrusoví obři, ale také dechovky, desítky tanečníků samby, kouzelníci, mažoretky, DJ’s, artisté, kejklíři či bubeníci. Všichni s jediným cílem – připravit návštěvníkům báječný zážitek.

Po protančené noci si pak můžete klidně přispat a vydat se zpět do města až na oběd. Vyberte si nějakou specialitku s citrusy, budete na ni rádi vzpomínat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).