Menu Zavřít

Čistí jako lilie

4. 4. 2005
Autor: Euro.cz

glosy Dlouholetá šéfka největší zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková nepůjde do vězení ani před soud. I když pojišťovna pod jejím vedením rozhodla o protizákonném prodeji cenných papírů, její kauza je promlčená (viz strana 24). Musílková prodala akcie soukromé firmě Preciosa, s níž měla a má nadstandardní vztahy (zasedá v dozorčí radě).

glosy

Dlouholetá šéfka největší zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková nepůjde do vězení ani před soud. I když pojišťovna pod jejím vedením rozhodla o protizákonném prodeji cenných papírů, její kauza je promlčená (viz strana 24).

Musílková prodala akcie soukromé firmě Preciosa, s níž měla a má nadstandardní vztahy (zasedá v dozorčí radě). VZP možná na transakci prodělala. Nejvyšší kontrolní úřad ji označil za podezřelou už v roce 2002. Sporný obchod proběhl v roce 1999, vztahuje se na něj pětiletá promlčecí lhůta.

BRAND24

Musílkové by mělo vadit, že vyšetřování nepokračuje. Vlastně už nemůže prokázat, že pojišťovnu nepoškodila. VZP spravuje veřejné prostředky v řádu desítek miliard korun ročně. Logicky tak musí v jejím čele sedět člověk, který je čistý jako lilie. Mluvčí pojišťovny přesto považuje už jen zmínku o Preciose za otevřený útok.

Na hospodaření VZP dohlíží nejen ministerstvo, ale i poslanci. Jejího šéfa jmenují a odvolávají. Musílková přitom vede pojišťovnu už sedmým rokem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).