Menu Zavřít

Čisté zdroje ovládly vytápění

29. 11. 2004
Autor: Euro.cz

VELETRH AQUA-THERM Méně platit za vytápění, ohřev vody či elektřinu - a zároveň šetřit životní prostředí. To je spotřebitelský trend, který přijaly za svůj také tuzemské firmy vyrábějící kotle a další spotřebiče.

Ve využití alternativních zdrojů energie se blýská na lepší časy. foto: Profimedia.cz/Corbis

**VELETRH AQUA-THERM

BRAND24

Méně platit za vytápění, ohřev vody či elektřinu - a zároveň šetřit životní prostředí. To je spotřebitelský trend, který přijaly za svůj také tuzemské firmy vyrábějící kotle a další spotřebiče.

Energetické úspory a sázka na čisté, obnovitelné zdroje energie - to je cesta, kterou se vydává česká energetika. Přesvědčit se o tom mohli minulý týden návštěvníci Aqua-thermu, mezinárodního veletrhu vytápění, ventilace, klimatizační, měřící, regulační, sanitární a ekologické techniky. Jeho 11. ročník se uskutečnil na pražském holešovickém výstavišti. Součástí veletrhu se stalo vyhlášení vítězů Solární ligy ČR. Jde o soutěž měst a obcí ve vybavenosti technikou k využití energie Slunce. Propagačně osvětový projekt po vzoru úspěšného počinu v sousedním Německu pořádá Liga ekologických alternativ (LEA). Výsledky soutěže naznačily, že čistá sluneční energie je na vzestupu iv České republice. Plocha solárních kolektorů se proto neustále zvyšuje. Zájem uživatelů o sluneční energii se zvětšuje i úměrně růstu cen klasických paliv. Navíc pevná paliva, především uhlí, výrazně znečišťují životní prostředí. Sluníčko dokáže ohřívat užitkovou vodu po většinu roku, jen v zimě mu vypomáhají ušlechtilá paliva, zejména zemní plyn. Kombinací solárních kolektorů a zemního plynu vzniká zajímavá nabídka způsobu získávání tepla. Je sice dražší než zavedení pouze plynového kotle, ale investice má poměrně dobrou návratnost i při současných cenách paliv a elektřiny. Veletrh Aqua-therm také naznačil, že pro spotřebitele je stále zajímavé i elektrické vytápění. Nabízí čistý, komfortní, bezobslužný zdroj tepla, který je nenáročný na instalaci. Nejedná se již o přímotopy nebo neforemná akumulační kamna. Vývoj přinesl nové spotřebiče - lehká, vzhledově příjemná akumulační kamna, podlahové vytápění, designově zajímavé elektrokotle, které se snadno dají umístit i do bytu. Pokračuje nástup tepelných čerpadel, která dvě třetiny tepla získávají zdarma z okolní přírody a jen třetinu energie potřebují ze sítě. Podle odborného garanta veletrhu Františka Holce nechtěl před lety, když Aqua-therm začínal, nikdo hovořit o energetických úsporách. V současnosti se naopak výrobci předhánějí s nabídkou úsporných spotřebičů. Objevily se nejen v expozicích vystavovatelů, ale byl jim věnován také doprovodný program - týkal se například velice účinných kondenzačních plynových kotlů. Novou sekcí veletrhu se stalo i nízkoenergetické stavitelství. I to je cesta k úsporám, která napovídá, že efektivní využívání energie nemůže být záležitostí jen jednoho odvětví.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).