Menu Zavřít

Církve shánějí mešní víno

3. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Rakouské mešní víno Samos firmy Hofkirchner Weinvertriebs si před nedávnem z Velehradu odneslo ocenění Nejlepší mešní víno.

Rakouské mešní víno Samos firmy Hofkirchner Weinvertriebs si před nedávnem z Velehradu odneslo ocenění Nejlepší mešní víno. Obstálo v konkurenci 71 vzorků mešních a košer vín z deseti zemí Evropy a z Izraele. Podle Matice Velehradské, která Cisterciácká pečeť pořádala, se podobně zaměřená soutěž dosud v České republice neuskutečnila a je ojedinělá i v celé Evropě.

„Cílem akce je prostřednictvím vína přispět k bližšímu poznávání různých kultur. Tady na Velehradě tradičně probíhají ekumenické sněmy křesťanských církví a my jsme to chtěli rozšířit i na vztah k židovství, tudíž jsme spojili mešní a košer vína na společné výstavě. Lidé tak mají možnost seznámit se s víny, používanými při bohoslužbách v celé Evropě,“ říká prezident soutěže Josef Vaculík. Podle něho jde také o podporu výroby a prodeje kvalitních mešních a košer vín.

Výrobci totiž musejí splňovat přísné podmínky. V tuzemsku se tak jejich produkci podle Matice Velehradské věnují jen dva vinaři. Na soutěži však byla bohatě zastoupena také zahraniční produkce. Kromě vítězného Rakouska se ve Velehradě prezentovali vinaři z Itálie, Francie, Německa, Maďarska, Polska, Španělska, Řecka, Slovenska a Izraele.

BRAND24

„Vyrobit mešní víno v Česku je velký problém. Nedosahujeme vysokých cukrů, naše vína mají oproti zahraničním více kyselinek. Zahraniční vína jsou podstatně sladší. Když se jich napijete, tak první dojem je, že pijete nějaký nasládlý koňak,“ vysvětluje jeden z českých výrobců mešních vín Josef Kadlčík, spolumajitel kroměřížské společnosti Arcibiskupské zámecké víno.

„Všichni naši výrobci obdrželi nějakou medaili. Ve velmi náročné konkurenci se česká vína neztratila,“ podotýká Vaculík. Podle něho je Velehrad pro konání soutěže a výstavy těchto speciálních vín vhodným místem. Jde o jedno z nejvýznamnějších poutních míst v České republice a zároveň o vinařskou obec s dlouhou tradicí. Vinnou révu tam pěstovali již cisterciáci, zakladatelé velehradského kláštera. „Já stejně jako ostatní křesťané víno nechápeme jako alkohol, ale jako nápoj, který prospívá lidskému zdraví a také pokoji lidské duše,“ dodává Josef Vaculík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).