Menu Zavřít

Číňané chtějí koupit automobilku Fiat Chrysler. Ta o tom neví

21. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čínská automobilka Great Wall Motor má zájem o koupi italsko-amerického výrobce aut Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Agentuře Reuters to řekl mluvčí čínské automobilky, který tak potvrdil předchozí spekulace médií. Žádné bližší detaily však neposkytl. FCA v reakci na to uvedla, že Great Wall ji neoslovila v souvislosti se zájmem o převzetí značky Jeep, jak média také spekulovala, ani v souvislosti s dalšími záležitostmi týkajícími se jejího podnikání.

Už minulý týden server Automotive News s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedl, že čínský výrobce aut učinil začátkem tohoto měsíce nabídku na převzetí FCA. Italsko-americká automobilka vlastní rovněž značky Jeep, Ram, Alfa Romeo či Maserati. Tržní hodnota FCA dosahuje téměř 20 miliard dolarů (zhruba 440 miliard korun).

Cena akcií FCA dnes díky zprávě o zájmu automobilky Great Wall Motor vzrostla o téměř sedm procent a dostala se na nejvyšší úroveň za 19 let. Odborníci na automobilový průmysl nicméně upozorňují, že jakákoliv čínská nabídka na převzetí FCA by pravděpodobně narazila na finanční, politické a regulační překážky ve Spojených státech, Evropě i Číně, napsala agentura Reuters.

Generální ředitel FCA Sergio Marchionne hledá pro sedmou největší automobilku světa partnera nebo kupce, který by jí pomohl lépe se vyrovnat s růstem nákladů, splnit regulace emisí a vyvíjet technologie pro elektrická a samořízená auta. Případná akvizice FCA by byla jednou z nejvýznamnější čínských dohod ve zpracovatelském průmyslu.


USA zažalují Fiat Chrysler kvůli emisím. Čtěte více

 Fiat


Podle některých zdrojů má Great Wall zájem hlavně o značku Jeep, která by jí pomohla splnit strategický cíl, a to stát se největším světovým výrobcem sportovně-užitkových vozů (SUV). „Jeep je (pro Great Wall) nejlogičtější volbou,“ uvedl jeden z analytiků poradenské společnosti Automotive Foresight.

Firma Great Wall vznikla v roce 1984 a je největším výrobcem SUV a pickupů v Číně. Koupě celé automobilky FCA či samotné značky Jeep by jí umožnila urychlit průnik na americký trh i globální expanzi.

Marchionne minulý měsíc uvedl, že nová pětiletá strategie FCA, která bude představena v příštím roce, by mohla zahrnovat prodej některých aktiv. Pokud by se otevřela možnost prodeje značky Jeep, mohly by o ni podle analytiků projevit zájem také další automobilky jako Volkswagen či General Motors.

BRAND24

FCA již nyní vyrábí modely Jeep v Číně ve spolupráci s místním výrobcem Guangzhou Automobile. Podle čínských zákonů musí zahraniční automobilky, pokud chtějí v zemi vyrábět, vytvořit společný podnik s místní firmou.

Dále čtěte:

Čínská automobilka Geely prudce zvýšila zisk. Uspěla s vozy podle švédského návrhu

Čína v české armádě? V Přelouči se budou stavět teréňáky BAIC


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).