Menu Zavřít

Čína si poprvé u WTO stěžuje na evropská dovozní cla

3. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Čínská mise při Světové obchodní organizaci (WTO) v pátek podala svou první stížnost na Evropskou unii, která v letos v lednu uvalila dovozní cla na čínské šrouby a vruty. Podle čínské strany má evropské opatření diskriminační a protekcionistické rysy.

Autor: ec.europa.eu

Evropská unie letos v lednu uvalila na dovoz čínských šroubů a vrutů přísná cla v rozsahu 26,5% až 85%. Unie tak využila pravidla WTO podle nichž má každá strana v případě že dovozy silně ohrožují domácí výrobce nárok přijmout relevantní antidumpingová opatření. Musí být ale připravena dokázat, že dovozy její výrobce skutečně poškozují.

Čína ale antidumpingový argument odmítá a říká, že opatření je ze strany EU motivováno spíše snahou ochránit evropské výrobce v čase hospodářské krize. Rozhodnutí o uvalení cel, které Evropská komise přijala není podle ní „ani nestranné ani transparentní“ a má diskriminační charakter, neboť se nevztahuje na čínské subdodavatele dvou evropských podniků – italského výrobce šroubů Agrati a španělskou společnost Celo.

Dovozní cla se dotkla zhruba 200 čínských producentů, kteří na evropský trh ročně vyvážejí zboží v hodnotě 575 milionů eur.

BRAND24

Evropská komise ovšem tvrdí, že přijaté opatření je plně v souladu s pravidly WTO. „V případě antidumpingových opatření se nejedná o protekcionismus ale o boj s nekalými obchodními praktikami. Rozhodnutí o uvalení zmíněných opatření bylo přijato na základě jasného důkazu, že dochází k nekalému dumpingu kdy stát deformuje ceny surovin,“ říká mluvčí Evropské komise pro zahraniční obchod EU Lutz Guellner. Čína tím podle něj poškozuje evropské výrobce, kteří by byli jinak konkurenceschopní.

Více na Euractiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).