Menu Zavřít

Čína očekává zpomalení růstu ekonomiky na 6,5 procenta

19. 12. 2016
Autor: čtk

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny se v příštím roce zvýší o 6,5 procenta. Růst ekonomiky tak zvolní z 6,7 procenta, což je očekávaný výsledek na tento rok, a jeho tempo bude nejpomalejší za více než čtvrt století. Uvedla to dnes Čínská akademie sociálních věd (CASS), která je předním poradcem vlády.

Akademie zároveň předpokládá, že čínská měna bude dál oslabovat. Od začátku letošního roku již čínský jüan vůči americkému dolaru ztratil téměř sedm procent. Minulý týden se propadl na nejnižší úroveň za osm a půl roku, což byl výsledek spekulací o odlivu kapitálu v důsledku vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách.


Přečtěte si o nejčerstvější čínské investici u nás:

Američané se zbavili tří českých solárních elektráren. Koupili je Číňané

BRAND24


Peking nyní znepokojuje i rostoucí zadlužení bankovního sektoru a růst cen nemovitostí. Někteří analytici proto předpokládají, že vláda by mohla začít zpřísňovat měnovou politiku.

Dnešní údaje čínského statistického úřadu ukázaly, že ceny nových domů v Číně se v listopadu meziročně zvýšily o rekordních 12,6 procenta. Peking se snaží růst cen omezit opatřeními, která mají snížit spekulativní poptávku po nemovitostech, uvedla agentura Reuters.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).