Menu Zavřít

Čína má novou řízenou střelu, s níž může ohrozit Tchaj-wan

20. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Čína vyzkoušela novou raketu splochou dráhou letu, která je s to zasáhnout jakýkoli cíl naTchaj-wanu. Uvádí se to v americkém internetovém listězabývajícím se vojenskou tematikou Janes.

Raketa typu Tung-chaj-10 (Východočínské moře-10) může doletětdo vzdálenosti 1500 kilometrů a nést hlavici o hmotnosti 500kilogramů. Odchylka v přesnosti zásahu není údajně větší než 10metrů.

Podle autora článku, který má být zveřejněn 1. října, jde onovou výraznou hrozbu nejen pro Tchaj-wan, ale i pro dalšíasijské země, například Japonsko nebo Filipíny.

Letem těsně nad zemí se rakety mohou vyhnout radarům. Mohounést malé bezpilotní letouny, které pak mohou v protivníkověobraně napáchat ještě výraznější škody. Rakety lze také odpálit zbombardérů, čímž se jejich akční rádius dá podstatně prodloužit.

BRAND24

Peking považuje Tchaj-wan za odpadlickou provincii, která bymohla být v případě nutnosti připojena k čínskému území silou.Ostrov se proto také chystá k nákupu amerických zbraní v celkovéhodnotě 18 miliard dolarů, včetně raketového systému Patriot aponorek.

Patrioty mají Tchaj-wan chránit před stovkami čínskýchbalistických raket, ale proti novým řízeným střelám s plochoudráhou letu obranné prostředky nemá. Tchaj-wan by si proto přál inejmodernější torpédoborce vybavené inteligentními raketamiAegis.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).