Menu Zavřít

Čím přejíst a přepít rýmu

16. 1. 2011
Autor: profit

Oslavili jste Vánoce a příchod nového roku ve společnosti blízkých a přátel a také jedné „nezvané“ společnice – rýmy, které se už od podzimu nemůžete zbavit? Zkuste potraviny, které vaši obranyschopnost povzbudí.

Foto: Photl.com

Bitvu s rýmou musí náš imunitní systém vybojovat sám, existují ale jídla a nápoje, které vaší imunitě v boji pomohou. Nachlazení, jak se rýmě, škrábání v krku a dalším nemilým příznakům infekce v oblasti horních cest dýchacích obvykle říká, je pojem značně zavádějící. Evokuje totiž, že k němu přijdete ze zimy. To ale v naprosté většině případů nebývá pravda.

Správnou hypotézu o přenosu této infekce přinesl americký prezident a zároveň vědec Benjamin Franklin, a to už v době, kdy ještě nebyly objeveny viry. Správnost jeho teorie potvrdili vědci až o 150 let později. Franklin ve své studii uvádí, že k „nachlazení“ nejčastěji přijdou lidé, kteří jsou společně uzavřeni v malých prostorech, v nichž dýchají stejný vzduch. Proto je rýma častější v zimě, kdy zahradní party a venkovní sporty vystřídají večírky v restauracích a cvičení ve fitness centrech.

Akce čisté ruce

Ze statistiky vyplývá, že dospělí lidé mívají rýmu v průměru třikrát ročně, malé děti až dvanáctkrát. Pokud patříte k těm, kteří statistický průměr zvyšují, zkuste se řídit několika jednoduchými pravidly.

To, že v boji s rýmou pomáhají vitaminy, ví i každé větší dítě. Riziko, že na vás rýma přeskočí, však významně snížíte třeba tím, že si budete častěji mýt ruce. Nemusíte používat žádné speciální mýdlo, viry z rukou odstraníte mechanicky třením pod proudem vody. Pokud vám však situace mytí rukou neumožňuje, můžete použít antiseptický gel, který viry spolehlivě zlikviduje.

Jestli už nachlazení máte, musíte se smířit s tím, že na něj žádný účinný lék není, vaše tělo si musí poradit samo. Existují však látky jak přírodní, tak syntetické, které vaší imunitě v překonání infekce pomohou a vám uleví od nepříjemných příznaků. Proti zahlenění a škrábání v krku pomáhá třeba česnek. Obsahuje totiž přírodní antibiotikum allicin, které vedle léčivých schopností obstarává také typickou štiplavou chuť. Stejnou látku obsahuje i cibule, jejíž šťáva smíchaná s cukrem či medem ulevuje od kašle a usnadňuje odkašlávání. Stačí cibuli nakrájet na kolečka, prosypat třemi lžícemi cukru, uzavřít v zavařovací sklenici a uvolněnou šťávu konzumovat po pár lžičkách několikrát denně. Překvapivě to nechutná tak špatně, jak se z receptu zdá, a opravdu to funguje.

Blahodárné protizánětlivé účinky na bolavý krk má také hřejivé koření – zázvor, hřebíček a skořice. Můžete si udělat čaj ze všech druhů zmíněného (sušeného a mletého) koření nebo ze zázvoru čerstvého. Nastrouhejte kousek zázvorového kořene (1–2 cm) nahrubo, zalijte v konvici vroucí vodou, nechte chvíli zchladnout, oslaďte medem a dolaďte čerstvou citronovou šťávou. Fázi chladnutí nevynechejte, zničili byste vitaminy v citronu i cenné látky posilující imunitní systém obsažené v medu.

Léčba podle amerických filmů

Když onemocní hrdina v americkém filmu, k jeho léčbě neodmyslitelně patří s láskou přinesená či přímo uvařená slepičí (nebo kuřecí) polévka. Naše prababičky tuto polévku pro změnu vařily ženám zotavujícím se po porodu. Nedávné výzkumy prokázaly, že lidové tradice mají své opodstatnění. Slepičí vývar dodává tělu sílu a přitom je lehce stravitelný, působí prokazatelně protizánětlivě, brání zahlenění a uvolňuje horní cesty dýchací. Pokud do něj navíc přidáte výše zmíněný česnek či cibuli, má i mírné protivirové účinky.

BRAND24

Dalším tradičně používaným prostředkem proti nachlazení je vitamin C. Ani céčko vás však z už probíhající rýmy nevyléčí, pouze posílí váš imunitní systém. Přejídání se citrusy je rovněž k ničemu. Pokud je totiž vitaminu C příliš najednou, organismus ho nedokáže vstřebat a přebytky vyloučí. Důležitější než množství je tedy pravidelná konzumace, citrusy mají navíc tendenci vaše tělo ochlazovat, což je vlastnost, kterou třeba v zimnici zrovna neoceníte.

Bohužel se zdá, že pokud nežijete na samotě u lesa a naopak rádi v zimě vyrážíte do společnosti, infekcím horních cest dýchacích se nejspíš nevyhnete. A když už nějakou chytíte, platí známé přísloví, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. Pokud se však budete držet zmíněných rad, nebudete se oněch sedm dnů tolik trápit a do společnosti se rychle vrátíte bez odřeného nosu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).