Menu Zavřít

Cihlářské blues

24. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Rakouská firma letos zavřela v Česku dva závody

Na finanční krizi musel zareagovat i rakouský koncern Wienerberger, do jehož portfolia patří především cihlářské výrobky. Společnost s ústředím ve Vídni nedávno oznámila sérii opatření, které mají největšímu výrobci cihel na světě umožnit překonat tíživé podmínky, jež nyní ve stavebnictví panují. Za prvních devět měsíců letošního roku činily příjmy skupiny 1,927 miliardy eur. To je oproti stejnému období loni zhruba dvouprocentní nárůst. Provozní zisk EBITDA ale před odečtením restrukturalizačních nákladů klesl Wienerbergeru o čtrnáct procent na necelých 365 milionů eur. Tahounem pro Wienerberger se stal především region střední a východní Evropy. Dobrá byla podle oficiálních zpráv situace zejména v Polsku, Bulharsku a Rumunsku. Ruský trh naopak začal zpomalovat. „I v tomto obtížném prostředí jsme byli schopni zvýšit během prvních devíti měsíců příjmy, zisk byl ale negativně ovlivněn nižšími objemy prodeje, pružnějším stanovením cen a inflačním růstem nákladů, které jsme nemohli plně přesunout dál na trh. Snížený zisk způsobily i náklady na nevyužité kapacity a uzavření výrobních zařízení,“ vysvětlil výkonný ředitel koncernu Wolfgang Reithofer a dodal: „Na začátku července nám analýzy naznačily další pokračování ekonomického poklesu, na což jsme okamžitě reagovali změnou své strategie, abychom si poradili s posunem tržního prostředí.“

BRAND24

PŘES DESET PROCENT ZÁVODŮ SKONČÍ

Změna bude spočívat především v co nejrychlejším snížení fixních nákladů. Kvůli tomu již stihla společnost uzavřít šestnáct výrobních závodů. Celkem jich má být letos uzavřeno či vyřazeno z provozu 27 z 245. Dalších jedenáct výrobních linek bude uzavřeno přechodně.
Firma rovněž plánuje propustit skoro 1400 svých zaměstnanců. Jejich celkový počet činil podle loňských údajů téměř patnáct tisíc. V České republice uzavřela společnost v polovině roku dva své starší výrobní závody – v Letech a Kuníně. O práci tak přišlo více než 75 zaměstnanců. Další závody v tuzemsku má Wienerberger mimo jiné v Týnu nad Vltavou, Holicích, Kostelci nad Orlicí, Jezernici nebo Hostomicích. „Kunín byl vyřazen z provozu již dříve a produkce byla v roce 2007 obnovena z důvodu konjunktury v Polsku. Zavření nebo vyřazení z provozu dalších závodů v Česku neplánujeme, půjde pouze o dočasná uzavření během zimního období, což je součást našeho aktivního řízení pracovního kapitálu. V odvětví stavebních materiálů jde o zcela normální postup,“ uvedla Karin Hofmannová z tiskového oddělení Wienerbergeru. Náklady spojené s uzavíráním výrobních závodů si dosud vyžádaly zhruba třicet milionů eur. Cílem Wienerbergeru je mimo jiné snížit hodnotu čistého dluhu ze současných 897 milionů eur. Zhruba 450 milionů eur si pak vyžádá expanze společnosti. V příštím roce plánuje Wienerberger dokončit již rozběhlé projekty, na což bylo vyčleněno maximálně 100 milionů eur. Kapitálové náklady na údržbu pak koncern omezí na 80 milionů eur. Za celý letošní rok očekává Wienerberger zhruba patnáctiprocentní pokles provozního zisku.
„Pokles by mohl být i o něco vyšší, pokud bude propad trhu silnější, než se očekávalo. Ne ale o víc než 20 procent. V závislosti na vývoji ekonomického prostředí plánujeme za letošní finanční rok vyplatit dividendu. Zbylé prostředky věnujeme na posílení naší kapitálové základny a zajištění likvidity pro obchodní operace,“ uvedl Reithofer.

TRADICE POSTAVENÁ Z CIHEL

Skoro sto devadesát let stará společnost, jejíž akcie se obchodují na vídeňské burze, má výrobní závody kromě Rakouska a České republiky také na Slovensku, Polsku, v Rusku, Chorvatsku, Slovinsku, Srbsku, Bulharsku, Rumunsku, v severní a západní Evropě a v USA. Největší část příjmů vyprodukovala loni společnost v regionech severozápadní, střední a východní Evropy. Naopak Spojené státy americké se na celkových loňských příjmech podílely pouze třinácti procenty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).