Menu Zavřít

Cifršpioni proti kmotrům ODS

14. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Finanční analytický útvar ministerstva financí podal trestní oznámení na Alexandra Nováka s Patrikem Oulickým. Na Romana Janouška s Ivo Rittigem poslal daňovou správu

Ten obrázek je ještě v živé paměti. Ministr financí Miroslav Kalousek na únorové tiskové konferenci k vyšetřování kauzy ProMoPro Alexandra Vondry související s českým předsednictvím Evropské unii hřímá o „standardním vyšetřování nestandardní zlodějny“. Šéf státní kasy za asistence ředitele Finančního analytického útvaru svého ministerstva (FAÚ) Milana Cícera ukazuje grafy a tabulky dokazující, že v rámci předsednictví zmizelo na rakouský účet 135 milionů korun. V rámci následného několikatýdenního přetřásání, zda Kalousek své cifršpiony zneužívá k politickému boji, se v některých médiích objevuje nenápadná zmínka. FAÚ se prý zaměřil i na to, jak nabyli své majetky takzvaní kmotři, tedy podnikatelé s kontroverzní pověstí provázaní s ODS v krajích.
Výsledkem prověřování FAÚ jsou podle informací týdeníku Euro dvě trestní oznámení podaná cifršpiony před několika týdny na protikorupční policii a dvě upozornění odeslaná na daňovou správu. Policie nyní údajně prověřuje, zda se ústečtí podnikatelé Patrik Oulický s Alexandrem Novákem nedopustili daňových úniků, v hledáčku daňových úředníků se zase na základě podání FAÚ ocitli pražský Roman Janoušek a středočeský Ivo Rittig.

BRAND24

Daně platíme, nemáme problém

„U Oulického s Novákem nebylo o čem pochybovat. Stačilo se jen zaměřit na jejich příjmy a majetky a porovnat to s tím, že na daních neodevzdali prakticky nic. Teď už je jen věcí policie, jak s trestním oznámením naloží. U Janouška s Rittigem to nevypadalo tak průkazně, ale poměr mezi jejich příjmy a odvody na daních také zrovna neseděl, proto bylo posláno upozornění na daňovou správu,“ řekl týdeníku Euro dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován. O jaké částky mohli výše jmenovaní podle FAÚ stát na daních připravit, ale upřesnit odmítl.
Oficiálně nikdo z FAÚ, ministerstva financí, daňové správy ani od policie informaci potvrdit nechce. Oulický, Novák i Rittig obvinění z možných daňových úniků odmítají, Janouška se týdeníku Euro kontaktovat nepodařilo.
„Nemohu se k tomu nijak vyjadřovat. Stejně jako k tomu, zda jsme se něčím takovým vůbec zabývali,“ uvedl šéf FAÚ Milan Cícer. „K této věci se vám vyjádřit nemůžeme. Obecně policie podle trestního řádu v přípravném řízení nesmí zveřejnit informace, které umožňují zjištění totožnosti osoby, proti které se vede trestní řízení,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Do třetice poslal podobnou odpověď Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí, které se vyjadřuje i za Generální finanční ředitelství.
Jak policie ve vyšetřování Oulického s Novákem pokročila, zatím není jasné. Byť z FAÚ trestní oznámení na oba muže označované za kmotry ODS kvůli daňovým únikům k detektivům doputovalo už před několika týdny, dva na sobě nezávislé zdroje z protikorupční policie tvrdí, že případ ještě nebyl nikomu přidělen. Oficiálně nebylo upozorněno ani příslušné státní zastupitelství, které by věc mělo dozorovat. Tam ale o obou trestních oznámeních vědí, třebaže zatím pouze neoficiálně. Nováka s Oulickým podle jejich tvrzení dosud nikdo z vyšetřovatelů nekontaktoval.
„K něčemu, co nevím, se nemohu vyjádřit. Daně jsem ale platil a nejsem si vědom nedoplatků,“ napsal týdeníku Euro Patrik Oulický. „Nemám žádný problém, o ničem nevím, daně řádně odvádím. Pokud by si mě skutečně někdo předvolal, nemám s tím problém. V minulosti se už podobné informace objevily a vidíte, nic se nestalo,“ konstatoval Novák. Ten v posledních čtyřech letech nakoupil za zhruba tři desítky milionů korun množství pozemků a dalších nemovitostí ve čtyřiceti katastrálních územích, převážně na úpatí Krušných hor. Jde vesměs o místa, kde se dají stavět například větrné elektrárny, ale uvažuje se tam i o napojení plynovodu, stavbě významné komunikace či vedení elektrického napětí. To vše Novák díky svým politickým kontaktům bezpochyby dobře věděl.
Spolu s Oulickým a a dalším vlivným členem tamní ODS Danielem Ježkem vlastní Novák také třetinový podíl v akciové společnosti Energetické a dopravní stavby (hospodářský výsledek před zdaněním činil v roce 2008 přes 115 milionů korun). Tato firma se stala objektem zájmu kvůli zakázkám u Ředitelství silnic a dálnic v hodnotě zhruba 2,5 miliardy, navíc pronajímala budovu, v níž sídlil ústecký úřad přerozdělující dotace z Evropské unie a ve které před časem zasahovala protikorupční policie kvůli podezření z podvodů.
Podobně odmítá nesrovnalosti v daních Rittig, který je daňovým plátcem v Monaku. „To mohu vyloučit, protože už sedm let trvale žiji mimo Českou republiku a za toto období jsem zde neměl žádné zdanitelné příjmy,“ řekl týdeníku Euro Ivo Rittig. Kalouskova finanční policie na něj policisty upozorňovala už na podzim loňského roku kvůli údajným podivným přesunům peněz na kontech, z protikorupční policie ale tehdy informace unikla na veřejnost.

Mezi politiky vrcholí boj o FAÚ

Nejstaršího data je pak upozornění cifršpionů ministerstva financí daňovému úřadu na pražskou šedou eminenci Romana Janouška. Spojenec bývalého primátora Prahy Pavla Béma Janoušek, který oficiálně nefiguruje v žádné firmě, ale v nadsázce se o něm říká, že vlastní půl Prahy a o druhé půlce rozhoduje, s novináři zásadně nekomunikuje.
Ať už podaná trestní oznámení či podněty daňové správě týkající se lidí, které sám bývalý šéf ODS Mirek Topolánek označoval za kmotry, dopadne jakkoli, bezpochyby nanovo rozpoutají debatu o samotné roli a postavení Finančního analytického útvaru ministerstva financí. Především představitelé občanských demokratů a Věcí veřejných (FAÚ letos na jaře podal policii podnět i na „čaroděje dobroděje“ VV Michala Babáka) se totiž moci Kalouskových cifršpionů obávají, chtěli by je z vlivu ministra financí vymanit a získat nad útvarem kontrolu.
Předseda vlády i ODS Petr Nečas do dodatku koaliční smlouvy prosadil, že by ředitele FAÚ na návrh ministra financí jmenovala vláda. Nad útvarem by navíc měla podle plánů premiéra dohlížet speciálně vytvořená kontrolní komise ve sněmovně, která by měla na starost jenom FAÚ. Zda k tomu ale opravdu dojde, je krajně nejisté. Ministr financí Kalousek sice opakuje, že je FAÚ nezávislý, s politikou nemá nic společného a on že proti parlamentní kontrole FAÚ nic nemá, na druhé straně však nehodlá pravomoc jmenování šéfa cifršpionů delegovat na vládu. Ani nejhlasitější kritici FAÚ neočekávají, že by k proklamovanému zřízení parlamentní komise mohlo dojít dříve než příští rok. Pokud vůbec.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).