Menu Zavřít

Chytré telefony porazí počítače do dlaně

2. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Na poptávku po smartphonech reagují také tuzemští mobilní operátořiPomalu se oživující trh mobilních telefonů čeká masivní útok chytrých mobilů. Jejich prodej masivně poroste. Na trh mobilů se tlačí i firma Microsoft.Poprvé v historii by mělo být letos v Evropě prodáno více chytrých mobilních telefonů (smartphone) než tzv.

Na poptávku po smartphonech reagují také tuzemští mobilní operátoři

Pomalu se oživující trh mobilních telefonů čeká masivní útok chytrých mobilů. Jejich prodej masivně poroste. Na trh mobilů se tlačí i firma Microsoft.

Poprvé v historii by mělo být letos v Evropě prodáno více chytrých mobilních telefonů (smartphone) než tzv. počítačů do dlaně (handheld). Předpokládá to prestižní evropská analytická firma Canalys. K chytrým telefonům počítají výzkumníci Canalysu přístroje, jako je Eurotel Smartphone nebo Sony Ericsson P800. Počítače do dlaně jsou stroje jako například Palm Tungsten T, iPAQ, Blackberry nebo XDA, u nás prodávané jako T-Mobile MDA nebo Eurotel DataPhone.

Jaký bude evropský trh

Evropané by letos měli nakoupit 3,3 milionů takových chytrých telefonů, zatímco svého majitele by mělo najít jen 2,8 milionů kapesních počítačů a bezdrátových handheldů. Analytik Andy Buss říká, že rok 2002 byl takovým rozjezdovým obdobím pro chytré telefony a jejich boom přijde právě letos. „Také předpokládáme, že v porovnání se špatným loňským rokem poroste itrh handheldů, ale nedosáhnou výsledků chytrých telefonů,“ dodává Buss. Kapesním počítačům s možností připojit se bezdrátově k internetu, zatím Canalys příliš růžovou budoucnost nevěstí.

Ambice Microsoftu

Na perspektivní trh mobilních telefonů si brousí zuby také softwarový gigant Microsoft. Většina analytických firem očekává, že i na trhu chytrých mobilních telefonů dojde Microsoft k podobnému úspěchu jako u osobních počítačů. Ambice Microsoftu zesílily poté, co vyšel najevo postupný přeliv zákazníků od běžných kapesních počítačů k zařízením nabízejícím zároveň funkci mobilu a kapesního počítače. Komunikátory na platformě Microsoft Pocket PC se v tuzemsku prodávají pod názvem T-Mobile MDA a Eurotel Dataphone. K získání většího tržního podílu však nestačí. Microsoft proto na bázi Pocket PC postavil i novou platformu Microsoft Smartphone. Přístroje postavené s tímto operačním systémem vypadají spíše jako běžný telefon, jsou vybaveny telefonní klávesnicí a postrádají dotekový displej. Silnou stránkou MS Smartphone jsou schopnosti synchronizace s kancelářskými aplikacemi na PC a propracované uživatelské rozhraní. Microsoft dokonce hodlá Smartphone propojovat se svou herní konzolí Xbox. Tyto přístroje zatím nabízí jen operátoři Orange a Eurotel.

Smartphone zavede i T-Mobile

Podporovat novou platformu původně chtěl i obří koncern T-Mobile, existovalo dokonce i několik prototypů, které se testovaly v síti T-Mobile. Zátěžovým testem ale neprošly. Mobil nebyl příliš rychlý, jeho funkce zatím nejsou dotažené do dokonalosti a ani není příliš stabilní. Rozhodnutí o odložení prodeje smartphone u T-Mobile vzbudilo celkem paniku. T-Mobile a Microsoft na ni zareagovali společným prohlášením, že T-Mobile bude i nadále spolupracovat s Microsoftem na odstranění problémů se softwarem. Připravuje se pak nová verze telefonu, kterou by si mohli koupit i klienti T-Mobile.

Chystá se česká verze

Na tuzemském trhu je problémem i lokalizace smartphone do češtiny. Eurotel prodává přístroj zatím jen v angličtině, připravuje se však tuzemský překlad operačního systému. Pravděpodobně další verze smartphone by už měly být do češtiny lokalizované stoprocentně. Alespoň by tomu odpovídal dosavadní vývoj ostatních platforem.

Chytré telefony a handheldy

Pojmem chytrý telefon se označují mobilní telefony, které umí i něco víc než jen telefonovat. Mají kvalitní kalendář i správu kontaktů, dají se snadno synchronizovat s osobním počítačem, notebookem nebo PDA. Zpravidla mají veliký displej na přehledné zobrazování množství údajů, klávesnice může být standardní nebo pouze softwarová na displeji. V poslední době patří k nezbytné výbavě chytrého mobilu kamera. Nejvíce chytrých telefonů vyrábí Sony Ericsson a Motorola. Microsoft se snaží bodovat se svým Smartphonem. Jeden z hlavních rozdílů mezi chytrými telefony a handheldy je především jiná filozofie ovládání. Například DataPhone je totiž více kapesní počítač než mobil. Ovládání je založeno na dotykové obrazovce (reaguje i na prsty) a nikoliv na klávesnici, která u tohoto zařízení navíc chybí úplně.

BRAND24

Chytrý telefon Sony Ericsson P800 * Handheld Palm Tungsten * Handheld Blackberry

FOTO: ARCHIV (4X)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).