Menu Zavřít

Chystá se citelné zdražení

14. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Důvodem je nedostatek kvalitního ječmene a chmele

Evropské pivovary musejí bojovat o kvalitní chmel a ječmen. Surovin je nedostatek a cenová válka tlačí nákupní ceny na neudržitelnou úroveň. Plzeňský Prazdroj proto nejspíše v listopadu zdraží všechny značky o šest až osm procent. Ke zvýšení cen budou asi muset přistoupit i ostatní pivovary; dle informací týdeníku EURO zdraží zlatavý mok i Budějovický Budvar.
Zatímco loni činila cena za jednu tunu ječmene 3,5 tisíce korun, letos je to šest tisíc. „Takovou eskalaci cen, jakou zažíváme letos, nepamatuji. Současná cena tuny českého ječmene se blíží dvojnásobku ceny loňské. Naše značky jsou spojeny právě s českými surovinami nejvyšší kvality. Jsme nuceni se přizpůsobit aktuálním cenám na trhu, neboť kompromis v kvalitě pro nás nepřichází v úvahu,“ uvedl generální ředitel Prazdroje Mike Short (na snímku).
Zdražení potvrdil i Budvar, zatím však není jasné o kolik. „Dokončujeme cenová jednání s klíčovými dodavateli. Již nyní je jasné, že vývoj cen sladu a chmele je výrazně nadinflační – meziroční zvýšení cen se pohybuje v rozmezí od 15 do 46 procent. Kvůli zachování špičkové chuti piva se nechceme uchýlit k nákupu lacinějších náhražek. Z těchto důvodů bohužel vyplývá, že zvýšení cen bude nezbytné,“ sdělil mluvčí budějovického pivovaru Petr Samec.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).