Menu Zavřít

Chyby při tendrech i správě pohledávek

6. 8. 2007
Autor: Euro.cz

ZJIŠTĚNÍ INSPEKCE: V hospodaření Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) stále přetrvávají závažné nedostatky při zabezpečování vlastního provozu. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil chyby například v zadávání veřejných zakázek, v evidenci pozemků a při správě a vymáhání pohledávek.

ZJIŠTĚNÍ INSPEKCE:

V hospodaření Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) stále přetrvávají závažné nedostatky při zabezpečování vlastního provozu. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil chyby například v zadávání veřejných zakázek, v evidenci pozemků a při správě a vymáhání pohledávek. ŘSD se výtkám nebrání, celkové vyznění kontrolní zprávy ale považuje za nevyvážené.

„V rámci kontroly jsme například zjistili nedodržování zákona o veřejných zakázkách u šesti kontraktů. Zásadní nedostatky byly v evidenci pozemků a při správě a vymáhání pohledávek, umožněno bylo i bezplatné používání služebních vozidel k soukromým účelům,“ říká prezident NKÚ František Dohnal.

ŘSD však upozorňuje, že v kontrolovaném období zadalo řádově stovky veřejných zakázek, tudíž procentuální míra chybovosti je podle názoru vedení přijatelná. Navíc NKÚ zjistil většinou administrativní nedostatky, které neměly vliv na základní principy zadávacích řízení, kterými jsou princip transparentnosti a nediskriminace.

BRAND24

Šéf NKÚ upozornil, že cizí pozemky zastavěné pozemními komunikacemi ŘSD užívalo bez vypořádání majetkoprávních vztahů. Ředitelství řádně nevymezovalo ani předměty pronájmů, doklady k nájemním smlouvám nebyly kompletní a ŘSD dostatečně nezdůvodňovalo výše nájemného zejména u ploch pro reklamní zařízení. Problémy v evidenci pozemků vedení ŘSD přiznává, v současné době přijímá opatření k dalšímu zlepšení. Organizace však upozorňuje, že finanční prostředky na kompenzace pro majitele pozemků, na kterých leží provozované komunikace, jsou limitovány.

Kontrola NKÚ se týkala období let 2005 a 2006. Letos na jaře došlo v ŘSD k výrazným personálním změnám, včetně změny nejvyššího vedení organizace. Vedoucí zaměstnanci zodpovědní za zjištěné nedostatky již ve většině případů nejsou ve svých funkcích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).