Menu Zavřít

Chybí jen drogy a rokenrol

20. 1. 2012
Autor: Euro.cz

Marek Dospiva, jeden z partnerů finanční skupiny Penta, slovenskou politickou scénu v rozhovoru pro týdeník Euro vůbec nešetří.

Jak vnímáte zveřejnění spisu Gorila na Slovensku? Je to totální podvrh a výmysl. Říkáme tomu americký román. Obsahuje vrcholnou politiku, obrovské peníze, mocné finanční skupiny, sex a hovory o vraždách a agentech tajné služby. Chybí tam už jen drogy a rokenrol. Již roky tyto spisy putují po Slovensku i Česku. Osmkrát byly prověřovány policií a ostatními orgány, které pokaždé došly k závěru, že není co vyšetřovat. Naposledy již za působení současného ministra vnitra Lipšice. Vyšetřování bylo ukončeno s negativním výsledkem, s tím, že se z Gorily nic nepotvrdilo. A tentýž ministr vnitra začne dva měsíce před slovenskými parlamentními volbami, zřejmě z nedostatku jeho vlastních volebních témat, prohlašovat, že on v tom udělá konečně pořádek. Měli několik let čas, aby v tom pořádek udělali, když vidí nějaký problém. Nikdo ale nikdy na nic konkrétního nepřišel a nic neprokázal.
Nyní si dovolí dávat vyjádření, která jsou daleko za hranicí korektního chování. Nepřímo tvrdí, že finanční skupiny jsou kriminální živly. Považujeme to za vrchol drzosti a nesoudnosti a politický zásah do vyšetřování. Pokud má pan Lipšic podezření, nechť klidně iniciuje z titulu své funkce jakékoli další vyšetřování, ale ať je komentuje až podle jeho výsledku.

Proč se k celé záležitosti příliš nevyjadřujete? My se vyjadřujeme. Jsme však z toho už unavení a rozmrzelí. Zásadně odmítáme nařčení z jakéhokoli nezákonného chování, nikdo nám nic nedokázal, a přesto se to stále opakuje dokola. Když z toho nyní opět někdo udělal kauzu pro předvolební kampaň, musíme zase opakovat to samé.

Kdo z toho udělal předvolební kampaň? Především menší politické strany, jako je Sloboda a solidarita nebo 99 procent. Pro ně je to mediálně vděčné téma, a proto je to více vidět. Možná proto se zdá, že reagujeme trochu s odstupem. Nenapadlo nás, že něco tak omletého vyvolá takovou kampaň.

V tom dokumentu jsou ale prvky, které až tak prefabrikovaně nevypadají. Onen byt, kde se Haščák scházel s politiky, existoval. Existoval evidentně i kontakt Haščáka s Bubeníkovou. My nezpochybňujeme, že se stýkáme s politiky a představiteli státních institucí, a považujeme to za naprosto normální. Odmítáme ale vymyšlené nesmysly v tom pseudospisu, které obviňují zúčastněné aktéry z nezákonných činností.
V těch spisech je čtrnáct transakcí, které jsme měli ovlivňovat, kde se poukazuje na rozkrádání slovenského státu. Přitom my jsme se chtěli účastnit jen sedmi akcí. Pět z nich dopadlo zcela jinak, než byl náš zájem. Zbylé dva případy byly PPC, což byla privatizační soutěž, ve které jsme dali prokazatelně nejlepší nabídku v mezinárodním tendru. A v případě Slovalco šlo o privátní transakci, v níž stát nefiguroval. Od Evropské banky pro obnovu a rozvoj jsme kupovali její minoritní podíl ve firmě, v níž jsme již vlastnili významný balík akcií.
Ministr vnitra Lipšic však stále tvrdí, že Slovenská republika byla v souvislosti s těmito transakcemi okradena o velké peníze, a pokud se prý takovéto věci dějí, země se nedostane z ekonomické krize. Je přitom naprosto jednoznačné, že u těchto transakcí Slovensko nepřišlo o jedinou korunu. A to je podstatou případu. Ne to, zda se někdo s někým potkává v restauraci či v bytě.
Navíc to, jak se ve spisech vyjadřuje Slavo Haščák, je naprostý nesmysl a stovky lidí, kteří ho na Slovensku znají, včetně novinářů, to nepochybně vědí. Proto se divím, že tomuto kompilátu sedli na lep.

Můžete to konkretizovat? Například ministr hospodářství Malchárek se ho ve spisu ptá: Kde jsi byl v zimě na horách? Letěl jsi privátním jetem? A Haščák údajně odpovídá: Co je ti do toho. Znám Slava Haščáka 25 let, od školních studií až po budování byznysu. Viděl jsem ho ve všech možných situacích. V dobré náladě, rozčíleného i vystresovaného. Nikdy by ale nereagoval takovýmto způsobem. Dalším případem je to, kde má tvrdit: O mě má zájem europoslankyně Monika Beňová, a já jsem ji odmítl. To jsou naprosté nesmysly, že by Slavo Haščák takto a o takovýchto věcech s někým mluvil. Nikdy se nevyjadřuje k osobním věcem, je velmi konzervativní. Absolutně to neodpovídá jeho charakteru.

Jste přesvědčeni, že kampaň kolem Gorily je čistě předvolební záležitostí, za níž není byznys vaší konkurence? Myslíme si, že kauzu vytvořili politici z menších stran. Zde se to nabízí, protože v románku jsou popsány všechny partaje kromě nich, takže to poškozuje etablované politické strany. Není vyloučena ani varianta, že to skutečně může být práce konkurence, ale tomu dáváme výrazně menší procento pravděpodobnosti.

Dokumenty ale vypadají poměrně autenticky, a ne jako amatérská práce nějakého volebního manažera… Nehovořím o tom, kdo to vyrobil, ale o tom, kdo to použil a zorganizoval k tomu současnou kampaň. Ten podvrh existuje roky. Přiznali to nakonec i slovenští ústavní činitelé, kteří potvrdili, že o něm vědí roky. Někdo ho zveřejnil znovu 20. prosince, a to poměrně profesionálním způsobem na americkém serveru, z něhož byly spamovým způsobem rozeslány stovky e-mailů. Za tímto krokem vidíme někoho, kdo má zájem ovládat politické dění na Slovensku.

To, co je ve spisech, tedy zásadně odmítáte? Ano, a zásadně odmítáme tvrzení ministra vnitra Lipšice, která vrhají špatné světlo na nás a na další osoby, které jsou viněny z transakcí, které nikdy neproběhly. Vrhá to špatné světlo na Pentu, která v regionu zaměstnává 25 tisíc lidí. Firmy, které spravuje, vytvářejí obrat přes sedmdesát miliard korun. Drtivá většina těchto firem roste, zvyšuje hodnotu, nabírá zaměstnance a platí daně. A on si dovoluje na základě nepotvrzeného a několikrát bezvýsledně prošetřovaného dokumentu špinit naše dobré jméno. To považuji za naprosto skandální a nepřijatelné.

Jenže konkurence má také své zájmy. Například EPH chystá velkou transakci s akciemi Slovenského plynárenského průmyslu v mnohamiliardové hodnotě. Tento obchod celkem zjevně kazila odvolaná šéfka slovenského FNM Bubeníková, která má evidentně dobré vztahy s Haščákem. Vy zase máte velmi nedobré vztahy s PPF a J&T, které jsou spoluvlastníky EPH. A šéf EPH Daniel Křetínský sám připouští, že za jeho potížemi na Slovensku může být právě tohle. Jestli Křetínský vysvětluje své selhání při opatřování si akcionářské smlouvy SPP nějakou diverzní činností Penty a Slava Haščáka, tak to je úsměvné. To snad nemůže myslet vážně. Rozhodně popíráme, že bychom cokoli podobného řešili s paní Bubeníkovou. V té transakci jsme se neangažovali.

A co obráceně, nemohla akce Gorila přijít právě z této strany? S PPF jste vedli a vedete ostrý střet o Sazku. Když se podíváme, jak na Slovensku hovoří někteří představitelé J&T, musím konstatovat, že je to podivné. Přinejmenším když vyčítají v diskusích na sociálních sítích médiím, že nás šetří a jak je to možné. Osobně se ale domnívám, že tato kauza poškozuje zájmy všech finančních skupin působících na Slovensku. Ale tomu, že za zveřejněním stojí některá konkurenční skupina, opravdu příliš nevěřím.

Máte nějaké standardy, jak jednáte s politiky? Přece jenom scházet se v privátním bytě je na hraně a možná za ní… My neříkáme, že se s politiky scházíme v privátních bytech. Scházíme se tam, kde se s nimi můžeme sejít. V restauracích, jejich kancelářích, na společenských akcích a podobně.

BRAND24

Cítíte nějaké důsledky pro váš byznys? Je to nepříjemné z hlediska mediálního, z hlediska zaměstnanců firmy a jejich rodin i obchodních partnerů. Je to, jako když vás někdo obviní, že se v noci počůráváte, a vy máte dokázat, že to není pravda. Doufáme, že se vše podeváté dovyšetří a uzavře.

Marek Dospiva (42) * Řídící partner a spoluzakladatel investiční společnosti Penta
* Vystudoval Institut mezinárodních vztahů v Moskvě a Pekingskou univerzitu
* Po studiích se věnoval dovozu čínského zboží, později obchodu s cennými papíry na burzách v Bratislavě a v Praze
* Kromě rodné češtiny ovládá angličtinu, němčinu, ruštinu a čínštinu
* Mezi své záliby řadí tenis, lyžování a vodní sporty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).