Chvála biodynamiky

03. září 2007, 17:50 - Milan Ballík
03. září 2007, 17:50

Hibernal 2006, vinný sklep EBEN, Vlastimil Peřina Lednice na Moravě

Když před lety přijal francouzský vinař Nicolas Joly moderní způsoby ošetřování révy, učinil tak naštěstí velmi citlivě. Chemická hnojiva používal minimálně a krátce, insekticidy na omezené ploše. Slavnou osmisetletou vinici La Coulee de Serrant od nich uchránil zcela. Brzy od chemie zcela upustil a vrátil se k vinohradnictví po starém způsobu, biodynamickém, jenž je k půdě i révě mimořádně šetrný. Tehdy byl považován málem za blázna. Ekologických vinařů bylo v zemi pomálu, i když metoda sama byla známá od třicátých let minulého století.
To se stalo na počátku osmdesátých let a téměř dalších dvacet let se biodynamické vinařství probouzelo k životu v Česku. Podle obecně platného zvyku jsme - až na jedince - tento způsob hospodaření nejprve „zazdili“, potom váhavě pokukovali po světě, a když jsme nahlédli, kterak se šíří po vinařské Evropě, vrhli se na něj také. Jedním ze čtyř pionýrů, kteří se ekologickým vinařstvím zabývají už po léta, je člen svazu PRO-BIO, majitel vinařského sklepa EBEN Vlastimil Peřina. Za rok od doby, kdy jsme se s jeho produkty setkali, posunul kvalitu svých vín o další schůdky výše. Vinař pracuje s odrůdami (Malverina, Hibernal, Laurot), které vyžadují minimální nebo vůbec žádnou chemickou ochranu. Právě v nich vidí perspektivu biovinohradnictví a vinařství. Mezi dvaaosmdesáti vzorky biovín na letošní přehlídce v Pavlově se Peřinův Hibernal výběr hroznů 2006 prosadil na druhé místo v ratingu více než osmdesáti hodnotitelů. Těmi byli všichni návštěvníci akce, šlo tedy o jakýsi hlas lidu. Stejně se vedlo i jeho Laurotu 2006 v pozdním sběru mezi víny červenými.
Hibernal 2006, výběr z hroznů, vinný sklep EBEN Vlastimil Peřina, ekologické vinohradnictví Lednice na Moravě. Zlatožlutý barevný odstín, výsostná čirost a jiskra, tak se víno představí zraku. V nose dominují valéry černého bezu, podložené citrusem a lehkou stopou bylinek. Plné tělo je neseno vyzrálostí, ovocitokořenitými stigmaty, mezi nimiž se projevuji stopově i citrusové vstupy a lehýnký, upozaděný medový nádech. Dlouhý dozvuk je plný, díky uměřeným kyselinám živý a srovnaný do oblé harmonie bez ostrých hran.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče