Chutná podívaná

24. srpna 2007, 12:10 - Milan Ballík
24. srpna 2007, 12:10

V luxusní restauraci na nábřeží se chyby hledají těžko

Restaurace Bellevue na krásném vltavském nábřeží s výhledem na Pražský hrad nabídla jako jedna z prvních mezinárodní kuchyni. Nedávno dostal podnik novou tvář a s ní se částečně obměnil i jeho tým. A reference o jeho službách byly pozitivní.
Již za vchodem se mne zmocňuje povznášející nálada, a to jako důsledek precizní práce recepční. Na její radu usedám u jednoho ze stolů pod oblouky oken. Pohled na srdce Prahy je od něj fascinující. Číšník mi okamžitě předkládá obě karty - jídelní i vinnou. Elegantní lístek není nijak nadit množstvím pokrmů, ovšem o to více nabízí těch neotřelých, chutě vzbuzujících receptur. Po kratším váhání jsem zvolil dary moře. Po objednávce nastává čas na pohled do nitra restaurace. Hluboké klenby a bohaté, složité vzory štuk na stropě propůjčují prostoru dojem nejvyšší honosnosti. Ten dále akcentují rozložité zdobné lustry, vrhající do sálu pablesky všech barev duhového spektra. Snad pro dosažení působivější atmosféry jsou svítidla oděna do černého „provázkového“ závoje, což mne zarazilo. Že se nepodařilo skrýt plastový klimatizační přístroj, který ve vší té parádě (navíc dílem vytrčen do prostoru) vyhlíží opravdu ohavně, se mi líbilo ještě méně. Ovšem jinak je vše v souladu a pořízeno s parádou až knížecí. Neokázalé, o to však působivější založení, křesílka a židle ve dvojím barevném provedení. Pro dovršení dojmu jsou na různých místech „poházeny“ skleněné artefakty, sloužící coby vázy na květy živé i skleněné. Jako by kuchař chtěl ambiente restaurace vyzvat na souboj, vykonstruoval stavbu komponent mého předkrmu stejně umně. Svatojakubské mušle s kroupovým rizotem a jemná česneková omáčka tvoří zajímavý objekt. Z hladiny matového jezírka dvou barev, smetanové a kaštanové, se vzpíná válcovitý monolit krup a na vrcholové plošině se o sebe opírají bělostné válečky masa jakubek s čílky zhnědlými ohněm. Pro efekt jsou ještě posypané čupřinou na julienne pokrájených žlutavých vlásků. Jednoduchá byla i konstrukce chutí, ale jen zdánlivě. Lehce dosladka laděné maso mušlí dostalo díky žáru něco žhavého „pečeného“ výrazu, kroupy se postaraly o základní obilný akord. Ovšem spolu s česnekovou omáčkou, krémovou a jemnou sehrály velkou hru. Česnek se samozřejmě prosadil, ale pouze tak, aby ječnému projevu krup dodal něco navíc. Příchuť stejně selskou, ale povznášející obyčejné jídlo do sfér nejvyšší ligy. Společně s masem, které se nesnažilo mít navrch, ale dát o sobě důrazněji vědět, se tahle kombinace měnila od mírně obhroublé až po excelentně vybalancovanou do aristokratické bohatosti. Své si kupodivu hezky rázně zahrály i ony vlasy, které jsem měl za pouhou garnituru. Chutnaly svěže a do pokrmu vnesly živý tón přírody. Marně jsem se snažil odhalit jejich původ. Nepoznal bych ho, ale dotazem jsem zjistil, že šlo o čekankové puky.
Lokál nebyl plný, prodlevy mezi chody jsou tedy krátké, nicméně během nich stačím registrovat přesnou, lehce uvolněnou práci personálu. Většinou není vidět, ale jakmile jen pomyslíte na potřebu něco objednat, vždy se odkudsi vynoří, aby bryskně vyhověl. Líbí se mi to, rád se koupu v příjemné, profesní a neznásilňující péči obsluhujících. Hlavní chod obstaraly černá treska, bramborové pyré wasabi, mladé špenátové listy s houbami šitake a šafránový olej. Hladina, ve které jídlo tonulo, měla tentokrát odstín peří mladého kuřátka. Jen o pár stupínků světlejší pahorek bramborové kaše skrýval pod sebou listy špenátu a kousky houby. Také jedna porce ryby byla vložena mezi dvě dávky pyré, zatímco druhá se skvěla opečenou stranou navrch coby střecha celé kompozice. Drobně byla posypána sytě zelenými dvojlístky řeřichy, tvořícími apartní klobouček. Změť chutí, široká a opulentní, se nesla v překvapivé, dobře sesumírované souhře. Báječně upravené maso tresky, téměř bez koření, dostává ve spojení s kaší důrazný chuťový štulec. Wasabi způsobí komorní explozi a v momentě, kdy vás užuž začíná štípat, se vytratí. Odezní za současného finále živé mořské chuti pevného rybího masa. Tomu ve finále pomáhá šťáva ze šafránového oleje, uhlazená, neprovokující, ale dostatečně sebevědomá, aby byla znát. Špenát ozvláštněný houbou vrátí svým zemitým důrazem chutě zpět na zem, rozšíří je o drsný rustikální punkt. Po mořském představení se mi zachtělo něčeho mi bližšího, známějšího. Volím lesní plody, ovšem marinované v koňaku a portském, s vanilkovou a ořechovou zmrzlinou. Opilé plody mají opojnou chuť, v níž se oproti mému očekávání více prosadilo portské, koňak se ke svým právům nijak vehementně nehlásil. Ze zmrzlin oříšková chutnala lépe, vanilková ale více ladila s mixem chutí ovoce a alkoholu. Dezert jen podtrhl výkon zdejší kuchyně, byl excelentní a prostý všech chyb. Cena 1590 korun za oběd je bez diskuse rozhodně vysoká. Když jsem ale k příjemné obsluze a báječné kuchyni přičetl bonus poskytnutý atmosférou podniku, k nezaplacení působivý výhled, jakýsi pobyt v očistné lázni duše, zdála se mi suma přijatelnější. Do Bellevue nezajdu denně, ale rozhodně častěji než doposud.

plus – harmonické spojení atmosféry, servisu a kuchyně minus - v denním světle jasně viditelné mapy obnošenosti na polstrování židlí

kvalita x cena: 8

Bellevue
Smetanovo nábř. 18, 110 00 Praha 1
tel: +420 222 221 443
e-mail: bellevue@zatisigroup.cz, www.zatisigroup.cz Otevírací doba: Po-Ne: 12.00-15.00 a 17.30-23.00 Počet míst: restaurace 140 - jednotlivé prostory 38, 66, 16, 20
Druh kuchyně: vrcholná mezinárodní Přijímané platební karty: všechny obvyklé Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: Česko a veškeré vinařské země světa

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 20 bodů z 20
Celkem: 59 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku: Carpaccio z pravé telecí svíčkové, salsa s černými lanýži, čekankový salát a sušená rajská jablíčka 490 Kč
Humří Bisque 290 Kč
Domácí sýrové ravioli podávané s tomatovo-bazalkovou omáčkou jemně kořeněnou sicilským chilli Peperoncino 290 Kč
Mořský das v tapenádě z černých oliv, pohankové nudle „Soba“ a rukolovotomatová omáčka 690 Kč
Farmářské kuře „Yakitori“ na čekankových listech, Pinot Noir redukce a sladká česneková omáčka 490 Kč
Grilovaný Candát se šalvějí, bramborový koláček, špenátové listy s rozinkami a tramín omáčka 590 Kč Dančí hřbet, balený ve slanině, brusinková omáčka, gratinované brambory a pečené jablko 590 Kč
Vanilkové a rebarborové creme bruleé s jahodovým Granité 290 Kč
Kč Výběr z vinného lístku:
Taittinger Brut Réserve 2500 Kč
Blatnický Roháč 2005 Slovácko 990 Kč
Gavi di Gavi 2004 La Scolca 890 Kč
Sauvignon Blanc 2005 Südsteiermark, (E.Sabathi) 1190 Kč
Bourgogne Blanc 1997 (Leroy) 1690 Kč
Chablis Valmur 2004 Grand Cru, (J.C.Bessin) 1790 Kč
Puligny Montrachet 2004 Les Chalumeaux, (Thierry et Pascale Matrot) 2590 Kč
Rulandské modré 2004 Pozdní sběr, Slovácko 890 Kč
Château les Hauts de Pontet 2002 1990 Kč
Brunello di Montalcino Riserva 2001 Castel Giocondo (Frescobaldi) 3490 Kč
Finca Dofí 1999 Priorat-Alvaro Palacios 3990 Kč
Saint-Aubin 1996 1er Cru (Leroy) 4890 Kč
Almaviva 2000 Puente Alto, (Baron P.de Rothschild&Vińa Concha Y Toro) 4900 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče