Menu Zavřít

Chudoba jako záruka bohatství: fondy řízené manažery z nuzných poměrů vydělávají více

17. 1. 2017
Autor: Pixabay; Public Domain

Pokud si vybíráte, do jakého fondu budete investovat, možná byste si měli zjistit něco o manažerech, kteří vámi vybraný fond spravují. Ti, kteří pochází z chudých poměrů, mají lepší výsledky, uvedla studie Olega Chuprinina a Denise Sosyury.

Pokud fond, přes který chcete zhodnotit své úspory, řídí někdo, kdo se narodil do privilegované rodiny, měli byste zbystřit. Podle studie ekonomů Olega Chuprinina z australské University of New South Wales a Denise Sosyury z University of Michigan manažeři podílových fondů, kteří pocházejí z chudých rodin, dosahují při řízení fondů lepších výsledků, než ti, kteří se narodili do bohatých rodin.

Ze stovek manažerů, kteří byli do studie zařazeni, vychází lépe ti, kteří patří do nejnižší příjmové pětiny. V průměru mají jimi spravované fondy ročně o procento lepší výkonnost než fondy řízené pětinou nejbohatších manažerů.

Větší bariéry, lépe připravení

Podle autorů studie je to tím, že lidé z chudých poměrů čelí větším překážkám, aby se vůbec na tato místa ve finančním světě dostali. A pokud už toto místo dostanou, mají lepší vzdělání a schopnosti vést fond. Ti z lepších poměrů často místo dostanou na základě rodinných vazeb a vyššího společenského statusu.

Čtěte o čínských investicích do amerických firem:

Čínské investice do amerických firem raketově rostou. Trump je nejspíš zbrzdí

 čínská měna Jüan

Studie vychází z analýzy historických dat investičního výzkumu firmy Morningstar, informační databáze Lexis Nexis a záznamů z amerického sčítání lidu. Dohromady pak autoři studie pracovali s majetkem rodin a výsledky fondů u 400 manažerů amerických podílových fondů v časovém období 1975 až 2012.

Manažery rozdělili do pěti příjmových skupin. Ti, kteří spadají do nejbohatší pětiny, pak měli výsledek hospodaření v průměru o 0,8 procenta horší než ti z nejchudší pětiny.

Prestižní univerzita neznamená lepší výsledky

Když autoři studie studovali data více do hloubky, přišli na to, že manažeři z bohatých rodin získali vzdělání na prestižních univerzitách, často i s doktorátem (PhD) a měli vyšší společenské postavení. Přitom ti nejbohatší měli výsledky hospodaření u fondů o 1,2 procenta horší než manažeři z nejchudších poměrů.

Při zkoumání trajektorie kariér manažerů vyšlo najevo, že povýšení pro manažery z chudých rodin bylo více vázané na úspěšnost vedení fondů než u těch bohatých. Manažeři z privilegovaných rodin se dočkali často povýšení i přesto, že neměli dobré výsledky při vedení fondů. Přitom ti, co se narodili do chudších poměrů, nebyli téměř nikdy povýšeni, pokud nedosahovali nadprůměrných výsledků při investování.

BRAND24

„Naše důkazy naznačují, že manažeři, kteří se narodili do bohatších rodin, čelili nižším vstupním překážkám jako manažeři spravující aktiva. Někteří měli méně zkušeností a přitom úspěšně začali kariéru v této profesi,“ uvádí studie zveřejněná na stránkách University of Michigan.

Dále čtěte:

Objem realitních investic loni stoupl na rekordních 91 miliard

Soros zchudl o miliardu dolarů. Po Trumpově výhře se zmýlil

Osm lidí je stejně bohatých jako polovina lidstva

Bill Gates (vpravo) a Warren Buffett


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).