Menu Zavřít

Chrysler už patří Italům

28. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Fiat

BRAND24

Šéf Fiatu Sergio Marchionne je o další krok blíže fúzi své společnosti s Chryslerem. Italská automobilka se minulý čtvrtek stala majoritním vlastníkem amerického výrobce a nyní v něm drží 55,3 procenta. Dokončila totiž převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady, které je získaly v roce 2009, kdy firmu zachraňovaly před krachem. V brzké době navíc Marchionne hodlá podle serveru Automotive News Europe oznámit sjednocení managementu obou firem. Jedno vedení má pomoci dosáhnout cíle, který Marchionne stanovil: do roku 2014 by měly tržby Fiatu a Chrysleru vystoupat na 100 miliard eur.
Fiatu se zatím propojování automobilek daří. Úspěchem bylo například nedávné uvedení modelu Freemont na evropský trh. Rodinný vůz prodávaný dříve v Evropě jako Dodge Journey vyrábí Chrysler ve své továrně v Mexiku. Nejúspěšnějším pro Journey byl v Evropě rok 2009, tehdy se na kontinentu prodalo 8318 exemplářů. Když ale Fiat v červnu model uvedl pod svou značkou na italský trh, získal záhy bezmála 16 tisíc objednávek. Produkce v Mexiku díky tomu mohla být zvýšena o tři tisíce aut měsíčně, což má vydržet minimálně do konce roku.
Chrysler se i zásluhou Fiatu letos poprvé od roku 2009 vyhrabal ze ztráty. Během prvního fiskálního čtvrtletí vykázal čistý zisk 116 milionů dolarů. Italská automobilka chce ještě do konce letošního roku navýšit svůj podíl v Chrysleru na 57 procent. Druhým nejvýznamnějším akcionářem jsou odbory United Auto Workers, které by v té době měly držet 41,5 procenta akcií automobilky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).