Menu Zavřít

Chraňte svoje data

26. 1. 2004
Autor: Euro.cz

MÁTE V POČÍTAČI CENNÁ DATA A BOJÍTE SE VIRŮ A HACKERŮ VŽDY, KDYŽ SE PŘIPOJÍTE NA INTERNET? INVESTICE DO BEZPEČNOSTNÍHO PROGRAMU MOHOU, ALE NEMUSÍ BÝT NÁKLADNÉ. CHRÁNIT POČÍTAČ LZE I Z DARMA.

Jak se zdarma ubránit nebezpečí z internetu

Na internetu číhá na váš počítač spoustu nebezpečí. Přitom nemusíte klasicky surfovat, stačí mít pouze e-mailovou schránku a přijímat poštu. Někteří počítačoví odborníci odhadují, že až 90 % virů v současné době pochází právě ze špatně zabezpečené elektronické pošty. Uživatelé totiž často podceňují antivirové programy. Zdají se jim drahé nebo uvažují stylem: „Mně se nemůže nic stát.“ Teprve když se něco stane, začnou si vyčítat, že se o ochranu před viry nezajímali dřív.

ANTIVIROVÉ PROGRAMY

Matadory mezi antivirovými programy - AVG či Norton Antivirus - snad není třeba představovat. Zaplatíte za ně, a když je pravidelně aktualizujete, máte téměř dokonalou jistotu, že se k vám nedostane žádný červ, Trojský kůň či jiné počítačové programy vytvořené s úmyslem poškodit systém. Pokud jako domácí uživatel platit nechcete, zkuste freewarové alternativy. Třeba Avast! 4 Home Edition, Antivir Personal Edition nebo HouseCall. Prvně jmenovaný je plnohodnotný antivirový program, který sleduje elektronickou poštu i přístup k souborům. Druhý - Antivir - se po instalaci spouští automaticky s W indows a pak na pozadí hlídá celý počítač, třetí funguje on-line a umí prohledávat pomocí ovládacích prvků ActiveX všechny pevné i síťové disky.

POSTAVTE SI ZEĎ

Kromě virů je třeba chránit počítač před hackery. Tito nezvaní hosté si čas od času, a mnohdy bez jakéhokoliv rozumného důvodu, na dálku zkouší co umí. Když mají špatnou náladu, mohou poškodit nebo zneužít cokoliv, co ve vašem počítači najdou. Nedovolte jim to a pořiďte si firewall. Doslova tedy „požární zeď, která do vašeho počítače nikoho nezvaného nepustí. Sleduje veškerou komunikaci mezi vaším počítačem a internetem a registruje veškerý datový provoz. Firewall tvoří jakési síto - povoleným adresám umožní přístup, ostatním ho zakáže, umí také blokovat stahování aktivních prvků na internetu a cookies. Pro domácí uživatele, kteří nejsou příliš počítačové zdatní, je dobrým a bezplatným firewall program ZoneAlarm. Jednoduše se ovládá a dá se nastavit v několik málo krocích. Neumí ale blokovat aktivní obsahy. Podobně jako ZoneAlarm zakazuje a povoluje přístupy program Sygate Personall Firewall.

BRAND24

BEZPEČNĚ PŘEFILTROVAT

Takzvaný Spam není sice nebezpečný, ale když jich denně dostanete deset a e-mailovou schránku vám zaplní nesmyslné a nevkusné hlášky, zřejmě vás to časem naštve. Podle statistik nejvíc spamu pochází ze Spojených států amerických, na druhém místě je Čína a o další příčky se ucházejí státy jako Hong Kong a Taiwan. Abyste se spamu zbavili, dejte slovo filtrům nevyžádané pošty. Analyzují adresu odesílatele a příjemce, vyhodnocují předmět zprávy a některé pak poštu, klasifikovanou jako spam, automaticky hází do spamového koše. Tuhle novinku nedávno zdarma na svém e-mailu zavedl třeba portál Centrum. Filtrovat poštu zdarma ještě před stažením do počítače analýzou řádku Předmět umí také freewarový program MailWasher. Kompletní řešení ochrany vašeho profesionálního počítače vyjde tak na sto eur. Výše uvedené freewarové alternativy jsou dobrou alternativou a dostatečnou zárukou bezpečnosti pro domácího uživatele. Do firemní sítě se ale už vyplatí investovat a pořídit si jak kvalitní antivir, firewall, filtr na spam, tak i program, který zamezí zneužívání dial-up. Investice se vám vrátí v podobě vždy dostupných a nikým nenarušených dat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).