Menu Zavřít

Chlouba pod lupou. Zakázku ČVUT prověřuje antimonopolní úřad

20. 7. 2016
Autor: Utar, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Klíčový projekt Českého vysokého učení technického - Univerzitní centrum energeticky efektivních budov v Buštěhradě - je v hledáčku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten koncem června obdržel podnět, který napadá zakázku na výstavbu centra. Škola o problémech neví.

Jak zjistil web Euro.cz ve spolupráci s Centrem nezávislé investigace, úřad prošetřuje podmínky soutěže na výstavbu univerzitního centra za více než půl miliardy korun z evropských dotací.

„V poslední době obdržel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podnět týkající se zadavatele České vysoké učení technické, a to v souvislosti se zadávacím řízením „Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhrad“. Podnět je v současné době prověřován,“ potvrzuje mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.
Podnět je prověřován od konce června. K podrobnostem šetření se úřad vyjádří až po uplynutí zákonné lhůty v případě, že by bylo ve věci zahájeno správní řízení.

Na projekt univerzitního centra, v němž by odborníci čtyř fakult sdíleli nové metody svých oborů pro vývoj energeticky úsporných budov, ČVUT v roce 2011 získala 672 milionů korun. Více než půl miliardy putovalo z evropských dotací, zbytkem přispěl státní rozpočet.

Výběrové řízení na stavbu za 285 milionů korun vyhrála společnost Metrostav. Zakázka se nakonec na dodatečných pracích prodražila téměř o 50 milionů.

Opakované problémy

Stížnost na výběrové řízení ale není první. Tendru, který vyhrál Metrostav, předcházela jiná soutěž, kterou ČVUT nakonec zrušilo. Po výzvě k doplnění informací zbyla v tendru jediná společnost. Když došlo na novou soutěž, původní nejlevnější nabídka už přihlášena nebyla. Uchazeč si stěžoval, že škola na základě jeho podrobné nabídky z prvního kola změnil podmínky tak, že by už neměl šanci na vítězství.

Právníci protikorupčního sdružení Oživení se stížností zabývali a potvrdili, že výběrové řízení je diskriminační. „Zadavatel stanovil v zadávací dokumentaci kritéria, která výrazně omezují, respektive prakticky zcela ruší jakoukoli soutěž,“ konstatovalo sdružení.

Nejde přitom o ojedinělé problémy s veřejnými zakázkami na škole. V lednu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Českému vysokému učení technickému v Praze sankci ve výši 300 tisíc korun za správní delikty, kterých se dopustilo ve čtyřech případech souvisejících se zadáváním veřejných zakázek.

Bouře na oddělení veřejných zakázek

Jednou z nich byla zakázka „Střežení všech objektů dle seznamu v rámci celé Správy účelových zařízení“. Zadavatel v zadávacích podmínkách neuvedl, jakým způsobem budou hodnoceny nabídky podle dílčího hodnotícího kritéria, které přitom mělo pro zadavatele velký význam, neboť mu přiřadil stejnou váhu jako nabídnuté ceně.

Vedení ČVUT nechtělo situaci na oddělení veřejných zakázek komentovat. „O žádných podezřeních nevíme,“ uvedla stroze mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. Během jara opustila oddělení zabývající se investicemi a veřejnými zakázky čtveřice pracovníků. Důvodem byly údajně opakované pochybení vedení oddělení, kvůli kterým hrozily ČVUT sankce a narušení provozu některých středisek.

BRAND24

Podle informaci portálu Biztweet zakázku prověřuje také policie. Ta to nepotvrdila ani nevyvrátila. „Nesdělujeme informace k možnému prověřování, nebo vyšetřování konkrétních společností nebo osob,“ uvedla vrchní komisařka Policejního prezídia České republiky Ivana Nguyenová.


Čtěte také:

Rektor ČVUT Konvalinka: Hlad po našich absolventech je veliký

Český mozek pro roboty. ČVUT otevře institut za miliardu

Vysoká škola láká byznys. Firmy platí místa profesorům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).