Menu Zavřít

Chléb a svobodu!

7. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Řecko

Podtitul: Lidé ve městech mají strach, někteří již prodali majetek a stěhují se do zahraničí

Je čtvrtek 6. května tři hodiny ráno a po stávce v Aténách ani památky. Jen těžko si člověk představí, co se kousek od něj dělo ještě před pár hodinami. Nikde nikdo, rozbitá telefonní budka, několik poškozených výloh obchodů a všude spousta odpadků. Ticho a zápach. Popeláři stávkují. Proč by taky ne, bylo jim slíbeno zvýšení platů, a kde nic tu nic. Vycítili, že teď je ta správná chvíle, a odpad je přestal zajímat.
O Řecku nyní mluví celá Evropa. Ale ne o jeho historii, ostrovech, plážích či šarmu místních mužů. V posledních týdnech jsou to peníze a ekonomický kolaps, do něhož se země dostala. Řekové minulou středu vyhlásili generální stávku. Co si v tom okamžiku řekli lidé ve zbytku Evropy? Reakce byly z 90 procent stejné. Co si ti jižané myslí? Ostatní země jim pomáhají, samy se zadlužují, jen aby Řecko nebylo nuceno vyhlásit státní bankrot, a oni o to nestojí!
Postoj Řeků je však trochu jiný. Důležitou věcí, o níž se příliš nemluví, je, že nestávkují proti zbytku Evropy nebo proti schválení úsporného balíčku. Dospěli do stadia, kdy si uvědomují, že se na dalších pár let musejí uskromnit. Že nebudou brát 13. a 14. platy, příspěvky na dovolenou, Vánoce, Velikonoce. Protestují proti vládě, která je do dané situace přivedla a dle většiny národa spoustu let stát okrádala. „Proč by úředníci, kteří sedí v parlamentu, měli pobírat příspěvky za to, že chodí včas do práce? Proč mají 16. platy a tolik dalších výhod, když služby, které poskytují, jsou naprosto nedostatečné? Za všechny ty roky už si nahrabali dost,“ zlobí se Atéňan Christos a jeho kamarádi souhlasně přikyvují. Většina národa teď doslova svou vládu nenávidí a je připravena demonstrovat tak dlouho, dokud se nepodaří některé členy parlamentu dostat za mříže.

Odstěhujeme se
Lidé v hlavním městě mají strach, přestože to na první pohled není znát. Chodí po ulicích, smějí se, temperamentně rozhazují rukama a nahlas si vykládají. Až poté, co se s nimi dáte do řeči, zjistíte, jaké vášně s nimi cloumají a jak celou situaci vnímají. „Přemýšlím o tom, že se již brzy vrátím ke své rodině na venkov. Kdyby neměli televizi, ani by nevěděli, co se v Aténách děje. Je tam úplně jiný život. Teď naopak mají pocit, že ekonomická situace Řecka je lepší. Zvýšil se počet turistů oproti minulým rokům,“ uvádí bankovní úřednice Konstantina Pantiová. „Situace je naprosto neúnosná. Lidé ve městech se bojí, a někteří již dokonce prodali svůj majetek a stěhují se do zahraničí,“ dodává.
Středeční stávka se demonstrantům vymkla z rukou. Skupince anarchistů se podařilo zapálit místní banku Marfin Egnatia Bank (patřící do skupiny Marfin Investment Group). Uhořeli tam tři lidé, jednou z nich byla 32letá těhotná žena. Podle informací, které má týdeník EURO k dispozici, lidé zemřeli proto, že jim bylo znemožněno banku opustit. „Vedení řeklo, že pokud stávku podpoří a banku opustí, už se nemají vracet. Byli by přišli o místo, a tak zůstali. Teď jsou mrtví,“ uvedl místní zdroj, který nechce být jmenován, a lidé v ulicích tyto informace jen potvrzují. Policie se snaží viníky najít.
Ve čtvrtek večer jednala vláda o schválení úsporných opatření. Před parlamentem se kolem šesté hodiny začali shromažďovat lidé, kteří přišli vyjádřit svůj názor na ty, kteří řídí jejich zemi. „Demokracie? Tak vyjděte ven a řekněte nám to!“ ozývalo se z davu. „Největší zodpovědnost mají lidé, kteří zvolili tuto socialistickou vládu, jež nám krade peníze. Kde jsou?“ chtějí vědět demonstrující. Náměstí před parlamentem je zcela zaplněno protestujícími, všude dokola jsou transparenty s nápisy Vraťte ukradené peníze, Musíme bojovat za svá práva či Chléb, vzdělání a svobodu! Docházelo k menším roztržkám mezi jednotlivými stranami, převážně komunistickými a levicovými. Policisté hlídali okolí parlamentu a po třech hodinách vyčkávání zasáhli. Rozestoupili se okolo davu a poté, co dostali signál, zaútočili proti demonstrantům házejícím ovoce a pet láhve naplněné vodou. Rozráželi dav pomocí slzného plynu a pronásledovali lidi do ulic města. Nikdo z policistů neřešil, zda jsou na místě novináři, fotografové nebo jen procházející civilisté. Centrum bylo následně zčásti uzavřeno; na několika místech hořelo a museli zasahovat hasiči.
Parlament nakonec úsporná opatření schválil. Spekuluje se o tom, že tři členové socialistické strany PASOK odmítli hlasovat. Ať tak či onak, je rozhodnuto a záleží jen na veřejnosti, jak se k této situaci postaví a zda bude v protestech a demonstracích pokračovat.

BRAND24

Hlavně v klídku
Kdo již v Řecku párkrát byl a zná místní reálie a obyvatele, možná nezaujímá k celé věci tak kritický postoj. Je mu jasné, že tuto zemi nelze srovnávat se státy, jako je vyspělé Německo. Kvůli současné ekonomické situaci se snad už něco pohnulo. Lidé pochopili, že všechno nemůže být „siga siga“ (hezky pomalu), protože čas se jednoduše nezastaví tak jako v místních tavernách. „Naším největším problémem jsme my sami, nikoli vláda. Politici kradou na celém světě, to není nic výjimečného. To lidé se přestali zajímat, co s námi bude za pár let. Zajímáme se jen o svou rodinu, dům či plat, ale na budoucnost už nikdo nemyslí. Řekové sami jsou jádrem problému, a teď musejí začít sami u sebe,“ vysvětluje majitel papírnictví v centru Atén Jorgos Vazuras. K jeho názoru se přiklání i mnoho dalších obyvatel.
V roce 2001, kdy Řecko vstoupilo do eurozóny, měli evropští úředníci pocit, že jde o zemi, která svými riziky představuje jen „malou kapku v moři“, která nikoho neohrozí. Teď už to tak jasné není a celá EU se bude muset s takovýmto problémem popasovat (o Řecku také na stranách 19, 22 a 32).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).